TINCTURĂ din FLORI de SOC – cum o facem acasă şi la ce ne ajută

Tinctura din flori de soc (Sambucus nigra) asigură un aport bogat de fitonutrienți în suplimentarea dietei pentru menţinerea sănătăţii.

Tinctura de flori de soc are acţiune sudorifică, depurativ-diuretică, expectorantă, laxativă, antalgică, cicatrizantă, antiponderală.

Tinctură din flori de soc – Reţetă

Florile de soc uscate se macină fin. Pulberea astfel obţinută se poate păstra în borcane de sticlă închise ermetic, în locuri întunecoase şi reci, pe o perioadă de maximum 2 săptămâni, deoarece uleiurile volatile se evaporă foarte rapid.

Se adaugă într-un borcan de sticlă 15 linguri de pulbere de flori de soc sau plantă mărunţită, peste care se toarnă 2 pahare (400 ml.) de alcool alimentar de 50 de grade. Recipientul se închide ermetic, iar conţinutul se lasă la macerat timp de 2 săptămâni.

După această perioadă, lichidul se filtrează, iar tinctura rezultată se pune în sticluţe mici, închise la culoare.

Mod de administrare

Se administrează câte 50 de picături de tinctură, diluate în puţină apă (50 ml. apă fiartă şi răcită), de 4 ori pe zi, în cure de câte 2 luni.

Tinctura din flori de soc asigura o stare generala de bine

Beneficiile tincturii de soc

♣ efect depurativ eficient în eliminarea toxinelor şi substanţelor dăunătoare organismului atât prin urină, cât şi prin transpiraţie, măreşte activitatea secretorie a glandelor sudorifice;

♣ ajută la eliminarea  apei în exces din organism;

♣ stimulează activitatea rinichilor, mărind diureza şi eliminarea uraţilor; măreşte cantitatea de urină eliminată în timpul zilei;

♣ contribuie la calmarea durerilor de cap, musculare, articulare şi/sau reumatice;

♣ este un bun adjuvant în reumatism şi gută;

♣ împiedică formarea nisipului şi a calculilor renali;

♣ contribuie la calmarea durerilor de cap;

♣ contribuie la eliminarea secreţiilor bronşice;

♣ îmbunătăţeşte local capacitatea de apărare naturală a organismului faţă de agresiunea unor contaminanţi virali;

♣ uşurează respiraţia;

♣ inhibă apetitul alimentar (pe termen lung) şi ajută la menţinerea normală a greutăţii corporale, fiind benefică în curele de slăbire;

♣ asigură o stare generală de bine.

Precauţii, contraindicaţii

Persoanele cu  predispoziţie alergică sau cu sensibilitate digestivă vor lua la început doze mici de tinctură, iar în cazul în care apar iritaţii pe piele, dificultăţi în respiraţie, curgerea nasului sau a ochilor, diaree, crampe abdominale sau greaţă, administrarea se va întrerupe.

Tinctura din flori de soc nu este recomandată în sarcină şi perioada de alăptare, copiilor până la vârsta de 12 ani, persoanelor alergice la polen, persoanelor care iau laxative şi diuretice de sinteză.

Loading...
loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *