Rețete naturiste, Tratamente naturiste

TINCTURA de PELINIȚĂ: cum se obține și ce afecțiuni tratează

Pelinița (Artemisia vulgaris), rudă bună cu pelinul, mai este cunoscută și sub denumirile populare de pelin de câmp, pelin păsăresc, peliniță neagră, pelinul calului, știr negru, vetricel.

Pe langă proprietățile anticancerigene și antitumorale, pelinița este hepatoprotector, antiseptic, antiinflamator, antiinfecțios și un bun tonic digestiv.

Tinctura de peliniță poate fi găsită gata preparată, în magazinele naturiste, sau se poate obține acasă, după o rețetă simplă:

Tinctură de peliniță – Rețetă

Se pun într-un borcan 20 de linguri de pulbere de părți aeriene înflorite, peste care se toarnă 2 căni (în total 500 ml.) de alcool alimentar de 50 de grade.

Se închide borcanul ermetic, iar conținutul se lasă să macereze vreme de 2 săptămâni, într-un loc călduros, după care se filtrează. Tinctura rezultată se pune în sticluțe mici, închise la culoare.

Se administrează diluată în puțină apă.

Migrenă biliară, diskinezie biliară

Tinctura de peliniță contribuie la normalizarea circulației cerebrale, combate voma și înlătură tulburările digestive, în special biliare, care adesea declanșează durerile de cap însoțite de greață și de vărsături.

  • Se iau câte 50 de picături de tinctură, de 4-6 ori pe zi.

Dispepsie, indigestie

Pelinița activează puternic secreția de sucuri digestive și peristaltismul tubului digestiv, normalizând digestia și împiedicând apariția balonării și a altor tulburări digestive.

  • Se ia o jumătate de linguriță de tinctură, înainte de masă.

Rău de mișcare

Tinctura de peliniță este recomandată tuturor celor care au rău de mașină, de avion, de mare, etc.

  • La nevoie, se iau câte 10-20 de picături, diluate cu apă sau, mai bine, cu puțin suc de lămâie.

Persoanele care sunt foarte compatibile cu mireasma acestei plante, simpla mirosire a unei tulpini de peliniță strivită este suficientă pentru a alunga greața și vertijul.

Depresie

Principiile active ale acestei plante sunt un puternic stimulent al sistemului nervos central, inducând o stare de tonus psihic și de bună dispoziție.

Cel mai bine la tratamentul cu peliniță răspund persoanele  la care depresia este însoțită de inapetență, sedentarism, somn greu și cu vise neclare, cu trezire dificilă și însoțită de stări de stupoare.

  • Se iau câte 50 de picături, de 4 ori pe zi, vreme de 28 de zile. Se țin cure succesive.

Precauții și contraindicații

Curele cu această plantă nu vor fi mai lungi de 4 săptămâni, urmate de 10-14 zile de pauză. Pelinița este contraindicată femeilor gravide și femeilor care alăptează.

 

 

loading...
Loading...

Lasă un răspuns

Email-ul nu va fi publicat. Câmpuri obligatorii *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>