Rețete naturiste, Tratamente naturiste

TINCTURĂ de PĂPĂDIE pentru detoxifierea FICATULUI şi a sângelui (reţetă cu rădăcini şi frunze)

Păpădia (Taraxacum officinalis) trezeşte la viaţă funcţiile digestive, de asimilare şi de excreţie, fiind folosită mai ales la început de primăvară, ca detoxifiant.

Păpădia este cunoscută drept una dintre plantele medicinale cu acţiunea detoxifiantă cea mai puternică. O găsim pretutindeni, de la câmpie până în zona subalpină, prin locuri necultivate şi pe marginile drumurilor, în locurile cu expunere la soare.

Studiile medicale din prezent atestă efectul detoxifiant al păpădiei, catalizând toate procesele de eliminare a toxinelor şi a reziduurilor de metabolism din organism.

Dacă avem posibilitatea de a recolta această plantă, putem prepara, acasă, un elixir pentru ficat, din rădăcini şi frunze proaspete de păpădie.

Recoltarea

Rădăcina de păpădie se recoltează la început de primăvară, prin dezgropare cu cazmaua. După culegere, rădăcinile se spală în curent de apă repede. Frunzele de păpădie se culeg înainte de înflorirea plantei.

Din rădăcinile şi frunzele de păpădie putem face o tinctură foarte utilă pentru detoxifierea ficatului, datorită multiplelor sale efecte radicale.

Tinctură de păpădie pentru ficat

Ingrediente

  • 4-5 rădăcini de păpădie, proaspete
  • 4-5 frunze de păpădie, proaspete
  • 0,5 l ţuică naturală

Frunzele si radacinile de papadie, puternic detoxifiant natural

Mod de preparare

Se iau rădăcinile şi frunzele de păpădie şi se toacă mărunt. Se adaugă într-un recipient de sticlă, iar peste ele se toarnă ţuică. Recipientul se închide ermetic, iar conţinutul se lasă la macerat, la răcoare şi întuneric, timp de 7 zile. Se agită periodic. După această perioadă, preparatul se strecoară, iar tinctura rezultată se păstrează în sticluţe închise la culoare (recomandat), în frigider.

Mod de administrare

Se iau câte  25 picături de tinctură (diluate în puţină apă), de 3 ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masă. O cură durează 2-4 luni. De regulă, se prepară 1 litru de tinctură. Cura se face câte 1 lună, cu pauză de 7 zile.

Efectele curei cu tinctură de păpădie

  • are o acţiune de detoxifiere a ficatului, de ”purificare a sângelui” şi acţiune diuretică;
  • susţine buna funcţionare a ficatului şi a bilei;
  • susţine detoxifierea organismului prin stimularea diurezei;
  • la nivel hepatic – îndepărtează stagnarea, tonifică structura hepatică, dizolvă pietrele colesterolice, îmbunătăţeşte digestia, decongestionează sistemul portal.

Precauţii

Persoanele care suferă de ulcer sau gastrită vor cere sfatul specialistului înainte de a urma cure cu păpădie, deoarece planta poate stimula secreţia de acid gastric.

loading...
Loading...

2 Comments

  1. 1
  2. 2

Lasă un răspuns

Email-ul nu va fi publicat. Câmpuri obligatorii *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>