Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

TINCTURĂ de MUGURI de PLOP NEGRU – mod de preparare și administrare, indicații terapeutice

Mugurii de plop negru (Gemmae populi), numiţi şi propolis vegetal, au o imensă putere de vindecare.

Biochimistul german W. Linnenbrink, care a studiat vreme de decenii această plantă medicinală:

  • ‘’Imaginați-vă niște propolis la care adăugați aspirină, antibiotice cu spectru larg, antivirale, ceva substanțe citostatice fără efecte adverse și apoi hormoni naturali care favorizează procesele de regenerare. Armonizați perfect aceste componente și veți obține astfel o imagine cât de cât exactă a calităților vindecătoare ale mugurilor de plop’’.

Muguri de plop negru – Recoltare

Mugurii plopului negru (Populus nigra) se recoltează de când încep să se formeze şi până la desfacerea lor (sfârşitul lunii februarie – începutul lunii aprilie, în funcţie de forma de relief).

Se culeg mugurii nedesfacuți ai ramurilor de la baza copacului – se culeg doar cei de pe primele crengi, și niciodată cei terminali.

Imediat după recoltare, mugurii se pun la uscat în strat subțire, în locuri bine aerisite și călduroase.

Tinctura din muguri de plop reproduce, în bună măsură, cromatografic, componentele tincturii de propolis. Se poate găsi gata preparată în magazinele naturiste sau se poate obține acasă, după următoarea rețetă:

Tinctură de muguri de plop – Rețetă

Se umple un sfert dintr-un borcan cu filet cu pulbere de muguri de plop uscați (măcinați cu râșnița electrică de cafea), apoi se completează restul cu alcool alimentar de 90 de grade.

Se amestecă bine, după care se închide cu capac și se lasă să macereze timp de 10-12 zile. Apoi, preparatul se filtrează și se păstrează în sticluțe mici, care se țin în locuri întunecoase și reci.

Tinctură de muguri de plop – Administrare

Se iau de regulă 60-100 de picături de tinctură, combinată cu miere de albine sau îmbibată pe bucățele de pâine uscată, de 3-4 ori pe zi, pe stomacul gol.

Nu se ia niciodată diluată în apă. Se administrează la nevoie (poate avea efect rapid) sau se pot face cure interne de 3-4 săptămâni.

Tinctură de muguri de plop – Indicații terapeutice

  • Gripă și guturai

Se iau 50-100 de picături pe o bucată de pâine, de 4 ori pe zi.

  • Dureri de gât, bronșită, amigdalită

Se combină 4 linguri de miere cu 4 lingurițe de tinctură de muguri de plop. Se consumă acest preparat pe parcursul unei zile, câte 1 linguriță din oră în oră.

  • Cistită, infecțiile renale

Se iau 60 de picături dizolvate în miere, de 4-5 ori pe zi. În plus, se beau ceaiuri diuretice (soc, tei, măghiran) sau se ia tinctură de ienupăr diluată în apă (1 linguriță la jumătate de pahar de apă), pentru stimularea diurezei. Rezultatele apar în maximum 48 de ore.

  • Dureri de cap, accese de febră

Se iau 50 de picături de tinctură, de 3-4 ori pe zi, pe stomacul gol.

  • Gută și reumatism

Se iau 50 de picături de tinctură, de 4 ori pe zi, pe stomacul gol. Tratamentul durează minimum 3 luni.

  • Afecțiuni tumorale benigne

Fibroamele, adenofibroamele, chisturile cu diferite localizări sunt foarte receptive la tratamentul intern și extern cu muguri de plop. Intern se iau 50 de picături tinctură, de 4 ori pe zi.

Extern, se fac comprese cu tinctură, care se aplică pe zona afectată vreme de 2 ore. Compresele se aplică o dată la 2-3 zile, iar după ce se ia compresa, pielea se ține la aer liber vreme de un sfert de oră, după care se unge cu o cremă pentru refacerea tegumentului.

  • Diaree, colită de fermentație și de putrefacție

Se iau de minimum 3 ori pe zi câte 50-100 de picături de tinctură, cu care se îmbibă bucățele de pâine albă uscată sau prăjită. Se fac tratamente de 7 zile.

Același tratament este valabil și pentru combaterea infecțiilor cu protozoarul Giardia lambria (care sunt în prezent extrem de răspândite, din cauza contaminării apei de băut din rețelele urbane).

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *