Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

TINCTURĂ de GĂLBENELE: reţeta simplă şi eficientă pentru tratarea bolilor

Tinctura de gălbenele (Calendula officinalis) poate fi folosită ca terapie complementară în multe afecţiuni.

Florile de gălbenele conţin carotenoide, flavonozide, ulei volatil, substanţe proteice, vitamina C, mucilagii , tanin, etc.

Tinctură de gălbenele – Rețetă

Mod de preparare

În 100 ml. alcool alimentar sau alt produs distilat, obţinut în gospodărie, se pun la macerat 20 de grame de flori de gălbenele uscate şi mărunţite groscior, timp de 10 zile. Conţinutul se agită de 3-4 ori pe zi.

Se filtrează prin tifon, apoi se lasă la decantat în frigider, timp de 6 zile, pentru o deplină limpezire. Partea limpede se trece uşor într-un alt flacon, îndepărtându-se eventualul reziduu care s-a depus pe fundul vasului.

Păstrare

Tinctura se păstrează în flacoane de sticlă sau plastic, prevăzute cu dop cu pipetă. Termenul de valabilitate este de 2 ani de la data preparării. Dacă se observă depuneri pe perioada păstrării, se agită flaconul înainte de utilizare.

Mod de administrare

Se administrează câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai sau în 150 ml. apă, înainte de masă. Se urmează cure de câte 1-3 luni, urmate de 1  lună de pauză.

tinctura-de-galbenele
Tinctura de galbenele, leac pentru multe afectiuni

Indicaţii terapeutice:

  • Boli ale aparatului digestiv – gastrite, dispepsii, meteorism, flatulenţă, balonări şi stări spastice ale aparatului digestiv, diaree (în ceai de mentă).
  • Tuse  seacă ce însoţeşte afecţiunile aparatului respirator – emolient (ceai de tei).
  • Coleretic în afecţiunile biliare (ceai de mentă).
  • Antispastic în bolile aparatului urinar (ceai divers)
  • Hipolipemiant – scade grăsimile din sânge (ceai divers)
  • Emenagog – favorizează apariţia menstruaţiei la femeile anemice, cu ciclul menstrual neregulat:  se ia începând cu aproximativ 5 zile înainte de apariţia ciclului şi pe toată perioada lui.
  • Afecţiuni alergice – urticarie, prurit, eriteme (ceai de trei-fraţi-pătaţi).
  • Afecţiunile anusului şi rectului – hemoroizi, fisură anală, prurit anal, rectită (ceai de pir).
  • Alergia oculară sezonieră provocată de diverşi factori alergeni – praf, puf, polen (ceai de trei-fraţi-pătaţi).

Extern:

– urticarii, înţepături de insecte, alergii cutanate de cauze diverse – se fac tamponări locale: 1 linguriţă de tinctură la 1 ceaşcă apă.

– boli ale cavităţii bucale – afte, gingivite, stomatite, abcese dentare: se face gargară după fiecare masă, folosind 1 linguriţă de tinctură de gălbenele la 1 ceaşcă de apă călduţă.

Contraindicaţii

Nu se recomandă femeilor însărcinate, persoanelor cărora le este contraindicat consumul de alcool, în caz de hipersensibilitate la oricare din ingredientele produsului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *