Tinctura de Cicoare Îmbunătăţeşte Digestia şi Reduce Glicemia

Tinctura de cicoare (Cichorium intybus) susţine funcţionarea normală a aparatului digestiv, ajută la drenarea lichidelor şi la eliminarea toxinelor.

În scopuri medicinale, se foloseşte rădăcina plantei, care se spală rapid în apă rece, apoi se despică pe lungime şi se pune la uscat în strat subţire. Planta va fi uscată doar într-un loc uscat şi călduros, astfel încât principiile active din compoziţie să nu se degradeze.

Procesul de uscare este la final în momentul în care rădăcinile devin rigide şi se rup. Pot fi depozitate în saci de hârtie, în locuri uscate, ferite de lumină.

Tinctura de cicoare poate fi cumpărată gata preparată sau se poate obţine acasă, după următoarea reţetă:

Tinctură de cicoare

Ingrediente

20 de linguri de pulbere de rădăcină; alcool alimentar de 50 de grade

Mod de preparare

Într-un borcan de sticlă se pune pulberea de rădăcină de cicoare, care se acoperă cu alcoolul alimentar (se lasă un spaţiu de 2 degete), amestecând încontinuu. Se închide ermetic, iar conţinutul se lasă la macerat, timp de 12 zile, după care se strecoară. Tinctura de cicoare astfel obţinută se pune în sticluţe mici, închise la culoare, şi se păstrează vreme de maximum 2 ani.

Administrare

De regulă, se administrează câte o linguriţă de tinctură, de 4 ori pe zi, în tratamente de 1-3 luni.

Dispepsie, digestie dificilă

În rădăcina de cicoare se găsesc principii active care sporesc secreţia de bilă şi de sucuri gastrice, îmbunătăţind digestia, eliminând balonarea, inapetenţa şi atonia gastrică.

Tratează anorexiile, digestia lentă şi colecistopatiile.

Tulburări hepatice după intoxicaţii alcoolice, otrăviri

În cazul organismelor intoxicate cu substanţe foarte periculoase, precum metanolul, tetraclorura de carbon, şi nu numai, rădăcina de cicoare stimulează în special drenarea şi refacerea ficatului.

În cazul în care nu se tolerează alcoolul, tinctura va fi înlocuită de capsulele cu extract de cicoare (6 capsule pe zi).

cicoare

Tinctura de Cicoare Elimina Toxinele

Adjuvant în tahicardie

Potrivit studiilor ştiinţifice realizate până în prezent, cicoarea diminuează ritmul cardiac prea accelerat.

Are un efect blând şi stimulator asupra inimii, despre care cercetătorii susțin că este similar medicamentelor digitalice.

Constipaţie

Rădăcina de cicoare conţine zaharuri nedigerabile, care stimulează formarea de bacterii prietenoase de tip bifidus în colon, crescând biomasa fecalelor şi conţinutul lor de apă.

Pe lângă aceasta, zaharurile nedigerabile stimulează peristaltismul intestinal, îmbunătăţind eliminarea.

Diabet

Oamenii de ştiinţă au descoperit că tratamentul cu cicoare reduce glicemia şi colesterolul persoanelor aflate sub tratament.

Totodată, stimulează secreţia de insulină din celulele pancreatice, reducând producerea glucozei la nivel hepatic.

Lipsă de calciu şi de magneziu

Ultimele cercetări arată că inulina şi oligofructoza – substanţe din rădăcina cicoarei – nu pot fi digerate în intestinul subţire, stimulând, în schimb, o fermentaţie în colon care duce la o absorbţie crescută a calciului, precum şi a altor minerale.

Precauţii şi contraindicaţii

Cicoarea va fi administrată cu precauţie în cazul persoanelor cu pietre la rinichi, deoarece rădăcina are un conţinut ridicat de oxalaţi.

Persoanele care suferă de un blocaj sau de o inflamaţie a intestinelor trebuie să consulte un specialist (în medicina plantelor), înainte de a apela la tratamentul cu cicoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *