Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

Testul simplu care ne arată dacă LAPTELE pe care îl cumpărăm este FALSIFICAT

Laptele este un un produs biologic cu valoare nutritivă ridicată.

Laptele este un amestec de nu mai puţin o sută de substanţe – predominantă este apa, care alcătuieşte 87% din volumul său, restul fiind alcătuit din cinci componente:

Grăsimile: previn multe forme de cancer, întăresc imunitatea şi protejează de diabetul de tip II

Proteinele: foarte hrănitoare, esenţiale pentru buna funcţionare a sistemului nervos, muscular, şi pentru procesele de creştere

Zaharurile: dau laptelui proaspăt gustul dulce caracteristic, dar şi unele proprietăţi stimulente imunitare

Mineralele şi vitaminele: calciu, magneziu, fosfor, potasiu, vitaminele A, E, D, B1, B6 (efect antioxidant)

Enzimele, oligoelementele: ajută procesul de digestie, susţin imunitatea, reglează unele procese metabolice.

Însă nu toată lumea se poate bucura de aceste beneficii ale laptelui. Motivul: mulţi ignoră adesea un element esenţial, şi anume, calitatea laptelui.

Laptele falsificat

Sare, untură de porc, seu, uleiuri vegetale, aditivi, făină, lapte praf – toate se găsesc din plin în laptele din comerţ. Înlocuirea grăsimii extrase din lapte se poate face fie prin seu de bovine topit, prin untură de porc sau prin uleiuri vegetale, etc.

Pentru corectarea densității laptelui, după extragerea grăsimii, se adaugă sare de bucătărie, bicarbonat de sodiu, hidroxid de sodiu, etc.

Laptele falsificat poate fi depistat prin metode simple, la indemana

Laptele poate fi falsificat şi cu amidon şi făină de grâu, deoarece acestea nu îi modifică însuşirile senzoriale.  Alţi conservanţi utilizaţi: apa oxigenată, acidul benzoic sau acidul boric.

Azotații adăugaţi în lapte sunt foarte periculoşi, mai ales pentru copii, extrem de sensibili la acest produs chimic. Odată ajunşi în organism, azotații se transformă în tractul intestinal în azotiţi, care sunt nişte substanţe cu potenţial cancerigen, spun specialiştii.

Metoda practică de depistare a laptelui falsificat

Pentru a vedea dacă laptele este curat, se foloseşte următoarea metodă, la îndemâna tuturor:

  • Se ia un ac mai gros de cusut şi se freacă bine, astfel încât să fie complet curat. Se introduce în lapte şi se scoate drept în sus. Dacă laptele este curat, va rămâne o picătură în vârful acului. Dacă nu rămâne nimic, este semn că laptele are apă.

Laptele amestecat cu apă bate în albăstrui. Când se fierbe, prinde o pieliţă şi nu face caimac.

Metodă de verificare a compoziţiei laptelului, cu iod

Pentru a afla dacă laptele pe care îl cumpărăm este ‘’doar lapte’’ şi nu s-a adăugat apă cu făină în el, se foloseşte următoarea metodă:

  • Se pune într-o lingură 1 picătură de tinctură de iod. Dacă a fost adăugată făină, apare o pată albastră (iodura de potasiu).

5 comentarii

  1. Buna ziua,
    Metodele de verificare enumerate mai sus sunt valabile si daca in lapte s-au adaugat uleiuri hidrogenate, seu de bovine sau alte substante chimice?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *