Tensiunea arteriala (TA) reprezinta presiunea exercitata de coloana de sange asupra peretelui vascular, in special asupra tunicii interne-endoteliul) in timpul contractiei si relaxarii ritmice a inimii.
Exista doua componente ale presiunii sanguine :
- presiunea sistolica – este presiunea exercitata asupra peretilor arteriali cand inima se contracta (in sistola) – cu valori normale intre 100 si 130 mm coloana de mercur (Hg);
- presiunea diastolica – este presiunea exercitata asupra peretilor arteriali cand inima se relaxeaza intre doua contractii (in diastola) – cu valori normale sub 85 mmHg.
Tensiunea arteriala are doua valori 12/7cm Hg, adica 12 ( tensiunea arteriala sistolica, datorata expulzarii sangelui din inima) / 7 ( tensiunea arteriala diastolica, datorata rezistentei vaselor de sange).
Tensiunea arterială nu are o valoare fixă pe parcursul unei zile, dar la o persoană sănătoasă ea se menţine în limite normale cu mici variaţii. Situaţii ca efortul fizic intens, emoţiile pozitive ori negative, consumul de lichide – şi, în special, de alcool –,pot duce la creşteri pasagere ale tensiunii chiar şi la persoane sănătoase.
Clasificarea tensiunii arteriale
In functie valorile sale clasificarea tensiunii arteriale este urmatoarea:
Calsificare | Tensiunea sistolica (mm Hg) | Tensiunea diastolica Puls/min (mm Hg) |
Optimala | < 120 | < 80 60-100 |
Normala | 120-129 | 80-84 60-100 |
Inalt-normal | 130-139 | 85-89 60-100 |
Hipertensiune | ||
Grad 1 (medie) | 140-159 | 90-99 60-100 |
Grad 2 (moderata) | 150-179 | 100-109 60-100 |
Grad 3 (severa) | > 180 | > 10 60-100 |
Hipertensiune sistolica izolata | > 140 | < 90 60-100 |
Rezulta ca trebuie sa ne speriem daca tensiunea arteriala este peste 130/85cmHg, si ca in nici un caz valoarea tensiunii arteriale nu trebuie sa depaseasca 140/100mmHg.
Atunci trebuie sa mergem la medic – preferabil la medicul de familie-, pentru o prima evaluare.
Simptome hipertensiune
Principalele simptome sunt durerile de cap, ameţelile, zgomotele în urechi, durerile în piept, sângerările nazale. Complicaţiile includ ateroscleroza (blocarea vaselor de sânge), cardiopatia ischemică, insuficienţa renală, infarctul, accidentul vascular (de patru ori mai frecvent la hipertensivi)”, atrage atenţia dr. Aurelia Constantin, medic internist la Clinica “Christian Sante” din Bucu reşti. Un risc foarte mare de accident vascular au pacienţii hipertensivi obezi, sedentari, fumători, alcoolici, cu valori crescute ale colesterolului şi cei care au un istoric familial de hipertensiune sau de boli de inimă.
Cauzele hipertensiunii arteriale esentiale nu sunt cunoscute. Totusi, exista niste masuri simple pentru prevenirea ei: mentinerea unei greutati normale, practicarea periodica a exercitiilor fizice (o jumatate de ora de activitate zilnica, de intensitate moderata sau usoar este suficient), un regim alimentar sanatos (cu multe fructe, legume, cereale integrale, peste, cu reducerea aportului de sare si grasimi saturate, dar cu consumul unor cantitati suficiente de potasiu si calciu), renuntarea la fumat, evitarea alcoolului, reducerea stresului si respectarea orelor de odihna.
Regim alimentar pentru scaderea tensiunii arteriale:
- Pentru scaderea tensiunii arteriale este recomandat sa mancam peste de apa rece cum ar fi somon, ton, hering sau macrou pentru aportul lor benefic de acizi grasi Omega 3
- Regimul alimentar in caz de hipertensiune arteriala poate include in mod frecvent ceapa si usturoi.
- Uleiul de masline folosit des in mancaruri ajuta la scaderea tensiunii arteriale. Uleiul de masline abunda in polifenoli care aduc beneficii foarte mari sanatatii si in special in probleme cardiovasculare.
- Telina
- Fructele şi legumele cultivate organic in special ridichii, broccoli, conopida şi varza fac parte din regimul alimentar recomandat persoanelor cu tensiunea arteriala ridicata.
- Cereale integrale
- Cartofii. Oamenii de ştiinta de la Institutul de Cercetare pentru Produsele alimentare din Marea Britanie au identificat anumiti compuşi numiti kukoamine în cartofi, compusi care conduc la scaderea tensiunii arteriale.
- Evitaţi grasimile saturate, zaharul, cofeina, alcoolul, excesul de sodiu daca doriti sa urmati un regim alimentar sanatos si sa scadeti tensiunea arteriala.
RECOMANDĂRI
În caz de hipotensiune, medicii recomandă:
- să beţi 2-3 litri de lichide pe zi
- să consumaţi alimente cu un conţinut mai mare de sare
- să evitaţi alcoolul şi grăsimile
- să nu faceţi exces de cafea (limitaţi-vă la o cafea dimineaţa)
- mâncaţi 4-5 porţii de crudităţi, care refac pierderile de apă
În caz de hipertensiune arterială, medicii recomandă:
- să evitaţi căldura (valabil şi pentru hipotensiune) şi efortul fizic
- să evitaţi sarea de bucătărie (atenţie la mezeluri şi conserve) şi să o înlocuiţi cu cea medicinală (100% potasiu)
- să evitaţi alcoolul, cafeaua şi fumatul
- să mergeţi regulat la medic pentru verificarea tensiunii
- să evitaţi stresul
Dieta pentru tratamentul hipertensiunii arteriale:
|
de ,dacă simți că ai nevoie !
Multumim pentru postare!