ŢELINA are puternice efecte antiinflamatoare şi calmează rapid crizele dureroase de GUTĂ

Atât frunzele, tulpina, cât şi rădăcina ţelinei sunt o adevărată colecţie de substanţe cu efecte vindecătoare.

Ţelina combate guta, prin acţiunea unui compus antiinflamator numit apigenină, care se găseşte din belşug în tulpinile ei, precum şi cu contribuţia unui grup întreg de substanţe cu efect asemănător.

Frunzele de ţelină sunt foarte eficiente împotriva problemelor articulare, deoarece sunt bogate în flavonoide cu efecte antiinflamatoare, în vitamina C, în fitohormoni cu efect întineritor. În plus, substanţele benefice din frunzele de ţelină combat efectele secundare nefaste ale corticoizilor, cu care sunt adesea tratate afecţiunile reumatice.

Rădăcina de ţelină se numără printre puţinele remedii cu un efect de eliminare a excesului de săruri ale acidului uric. Consumată constant, redacina de ţelină elimină rapid crizele dureroase, acţionează direct la nivelul articulaţiilor afectate de gută, ajută la îmbunătăţirea metabolismului proteinelor.

Pentru ameliorarea semnificativă a simptomelor în gută, se recomandă consumul ţelinei sub următoarele forme:

Telina are efecte antiinflamatoare

Cum se consumă tulpinile de ţelină

Tulpinile de ţelină nu îşi pierd prin fierbere decât o mică parte din substanţele biologic active. Mâncaţi-le mai ales crude sau combinaţi-le cu diverse sosuri uşor picante, de roşii sau usturoi.

Mâncaţi tulpinile de ţelină cu tot cu frunze, fiindcă acestea conţin mult calciu, potasiu şi vitamina C.

  • Autorii unor studii au constatat că abia consumul a 4-5 tulpini pe zi poate înlocui medicaţia de gută şi influenţează pozitiv valorile tensiunii arteriale.

Însă nu exageraţi cu consumul, deoarece planta conţine mult sodiu (un consum excesiv vă poate modifica tensiunea într-un sens contrar celui dorit).

Frunze de ţelină

În reumatism, consumul de ţelină proaspătă, asociat cu o dietă preponderent crudivoră, face adevărate minuni.

  • Se consumă minimum 50 g frunze de ţelină, zilnic, în cură de cel puţin 3 săptămâni, asociată cu o alimentaţie integral vegetariană, gătită termic doar în proporţie de 30%.

Cum se consumă rădăcina de ţelină

Suc din rădăcină de ţelină:

Se obţine cu ajutorul storcătorului electric centrifugal, din rădăcina de ţelină proaspătă, bine spălată, necurăţată de coajă. Sucul obţinut se amestecă în proporţie de 3:1 cu suc de morcov. Se consumă  imediat sau se păstrează la rece, în recipiente bine închise, dar nu mai mult de 6 ore.

  • Se consumă, zilnic, 50-150 ml de suc de ţelină, în cure de 2 săptămâni, timp în care se ţine un regim exclusiv vegetarian.

One comment

  1. 1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *