Pe lângă aroma minunată pe care o dă mâncărurilor, tulpina de țelină aduce numeroase beneficii sănătății.
În magazine se găsește și țelină apio. Tulpinile de apio se comercializează la supermarket chiar cu acest nume.
Spre deosebire de țelina romanească, care are frunzele închise la culoare și tulpinile subțiri, țelina apio are tulpina mai groasă, compactă și deschisă la culoare, cu frunzele verde pal.
Mod de consum
Tulpinile de apio (tulpina dulce de țelină) au o aromă bogată și pot fi consumate crude sau gătite, în tot soiul de preparate delicioase.
Sunt cărnoase și crocante și pot fi păstrate la frigider câteva săptămâni, în sertarul pentru legume.
Apio poate fi consumată într-o salată cu mere, cu pui sau cu ton. Se poate consuma și alături de brânză telemea, ulei de măsline și condimente.
Tulpinile de apio mai bătrâne merg bine preparate ca supă cremă. Se pot face și piure sau pot fi adăugate la compoziția sosului de paste.
Mai pot fi adăugate în creveți trași la tigaie cu ciuperci, în tocana de cartofi și în cea de carne de vită sau se poate mura.
Ce conține
Apio conține vitaminele A, B1, B2, B6, B9, C, E și K, minerale precum sodiu, potasiu, calciu, zinc, magneziu, fier, cupru, sulf, fosfor și siliciu, fibre și uleiuri esențiale.
Grație celor 8 compuși anticancerigeni pe care îi conține, apio poate fi eficientă în prevenirea cancerului.
Previne cancerul
În tulpina țelinei se găsește un compus numit cumarină, care poate preveni formarea și dezvoltarea cancerului de stomac și colon.
Elimină toxinele din corp
Tulpina apio ajută la eliminarea mai rapidă a toxinelor din corp, îmbunătățind funcționarea rinichilor. Persoanele care obișnuiesc să facă pietre la rinichi pot preveni formarea lor prin consumul regulat de apio.
Contribuie la scăderea tensiunii arteriale
Apio are în compoziția frunzelor sale niște componente denumite ‘’ftalide’’, substanțe care au efecte relaxante asupra musculaturii arterelor, reglând astfel presiunea arterială.
Totodată, ftalidele reduc nivelul de cortizol, reducând astfel stresul din organism, una dintre sursele tensiunii ridicate.
Tratează problemele digestive
Fibrele din compoziția țelinei ajută în cazul problemelor digestive, prevenind constipația și reglând tranzitul intestinal.
Scade colesterolul ‘’rău’’
Ftalidele din țelină reduc colesterolul LDL (‘’rău’’), stimulând secreția de acizi biliari în ficat.
Este cunoscut faptul că o secreție crescută de acizi biliari produce o circulație mai mare de bilă, contribuind la o mai bună digestie și absorbție a grăsimii alimentare și a colesterolului.
Stimulează sistemul imunitar
Antioxidanții din tulpina de țelină luptă eficient cu bacteriile, virusurile și inflamația din corp. Stimulează sistemul imunitar și ajută organismul să se recupereze mai rapid după răceli și gripe. În acest caz, cel mai indicat este sucul de țelină.
Indicată în timpul curelor de slăbire
Cu un conținut caloric scăzut (16 calorii/100g), apio poate fi consumată în timpul dietelor de slăbire.
Precauții, contraindicații
Apio nu este recomandată femeilor însărcinate, deoarece stimulează contracțiile uterului. Se recomandă sfatul specialistului în cazul persoanelor cu grave probleme renale și celor cu tensiunea arterială scăzută.
Multumim frumos ptr indicatii o zi frumoasa va dorim 😘
Este foarte buna ca o poti folosi si la salate
Salată sau soffritto (Cum fac italienii! (morcov,ceapă ,sedano =apio)!