TĂTĂNEASA are puteri magice de vindecare în entorse, luxații, fracturi de oase, gută, reumatism

Tătăneasa (Symphytum officinale) este o plantă cu puteri magice de vindecare în entorse, luxații, fracturi, reumatism, artrită.

În toate aceste cazuri se folosește rădăcina de tătăneasă, care se găsește în magazinele naturiste sau care poate fi recoltată personal, toamna, în octombrie și noiembrie, sau la sfârșitul iernii și începutul primăverii, în lunile februarie-martie-aprilie.

Entorse, luxații, fracturi

Pe entorse și luxații se aplică comprese cu tinctură de tătăneasă sau se face un masaj foarte ușor, cu extract fluid de tătăneasă.

Pe fracturile care se consolidează cu întârziere, se aplică extract fluid, de 2 ori pe zi.

  • Tinctură de tătăneasă făcută în casă

Se pun 20 linguri rase de pulbere din rădăcină de tătăneasă ȋntr-un vas. Se toarnă apoi alcool de 75 grade (3 părți alcool alimentar 96 grade și o parte apă), atât cât să cuprindă pulberea și să rămână o peliculă de alcool de 4-5 cm deasupra.

Se lasă la macerat vreme de 10 zile, după care se stoarce și se filtrează. Se ține în sticluțe mici, închise la culoare.

  • Extract fluid de tătăneasă

Din tinctura obținută după rețeta de sus se pun într-o farfurioară curată 4-5 lingurițe și se lasă timp de 4-6 ore la evaporat, până când volumul scade de aproximativ 3 ori.

Se obține o pastă ȋnchisă la culoare și foarte vâscoasă.

Lovituri, luxații, fracturi, reumatism, artrită

Cataplasme cu tătăneasă

În funcție de mărimea locului accidentat, se iau una sau mai multe linguri de pulbere de rădăcină tătăneasă, care se amestecă cu ulei de sunătoare și apă fierbinte, până ce se obține o pastă de consistență solidă.

Se aplică pe locul dureros și se leagă cu o cârpă din bumbac. Se lasă să acționeze peste zi și chiar peste noapte, apoi se înlocuiește cu cataplasme noi.

Acest tratament se repetă vreme de 2-3 zile, până când umflătura dispare și membrul respectiv își recâștigă mobilitatea.

Varianta cu rădăcină proaspătă

Se scot rădăcinile de tătăneasă din pământ, se spală și, fără să se cojească, se mărunțesc în blender și se aplică vreme de câteva ore pe locul dureros.

Entorse, fracturi de oase, procese inflamatorii

Se amestecă cantități egale de rădăcină de tătăneasă, de tescovină, foarte fin măcinate, și argilă. Apoi, aceste ingrediente se amestecă cu un ceai călduț de troscot, până se obține o pastă care se va întinde ușor peste zona bolnavă.

Se pansează cu faşă lată de tifon și se lasă să acționeze cel puțin 2 ore.

  • Cataplasma cu tătăneasă, tescovină și argilă este indicată în entorse, luxații, scrânteli, fisuri sau rupturi (fracturi) de oase, în procese inflamatorii (gonartroze, gută).

 

 

 

loading...
Loading...

Lasă un răspuns

Email-ul nu va fi publicat. Câmpuri obligatorii *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>