Tătăneasa, Planta-Minune Folosită ca Antitumoral în Cancer

Tătăneasa (Symphytum officinale) sau iarba lui Tatin, ”planta – minune”, cunoscută și folosită încă din vremea dacilor, are mai mult de 100 de utilizări în medicina populară românească, atât intern, cât și extern.

Este una dintre cele mai utilizate plante pe plan mondial, doar în Elveția mai bine de jumătate din preparatele externe produse în ultimul deceniu fiind pe bază de tătăneasă.

De la tătăneasă se recoltează rădăcinile și rizomul, cu un gust amar și fără miros. Compoziția acestora conține ulei volatil, mucilagii, alcaloizi, taninuri, alantoină, glicozide, substanțe minerale, acid litospermic și zaharuri.

Efectele terapeutice ale plantei

Intern, tătăneasa este folosită ca cicatrizant și protector în gastrită și ulcer gastric, ca antitumoral în cancer și tumori benigne, antiinflamator în bolile intestinului, emolient și regenerativ epitelial în faringite și traheite, antiseptic și antiinflamator în bolile de rinichi.

Symphytum_officinale_01

Tataneasa (Symphytum officinale)

Extern, planta considerată un real panaceu, calmează inflamațiile, grăbind vindecarea în dermatoze, închide și vindecă plăgile într-un timp rapid, ajută la refacerea după arsuri, ajută la retragerea tumorilor exteriorizate și cancerului de piele.

Gastrită hiperacidă, ulcer gastric și duodenal

Tătăneasa reduce aciditatea, protejează pereții stomacului și favorizează cicatrizarea.

În acest caz, se va lua o jumătate de linguriță de pulbere de tătăneasă, de 3-4 ori pe zi, pe stomacul gol. În funcție de necesitățile pacientului, cu încă o jumătate de linguriță dintr-o plantă aromatică, după cum urmează:

♣ Mușețel -€“ persoane iritabile

♣ Valeriană sau sunătoare -€“ gastrite și ulcere pe fond de anxietate

♣ Mentă sau lavandă – persoane colerice

Busuioc sau obligeană a€“ caractere anxios – depresive

Afecțiuni pulmonare și ale gâtului

Pentru tuse, traheo-bronșită, bronșită, pneumonii trenante, tuberculoză pulmonară, se mestecă încet o bucățică de rădăcină de tătăneasă, astfel încât principiile active emoliente și regenerative epiteliale să fie extrase de salivă și să ajungă în zona gâtului.

Cancer la gât neoperat

Pentru tratamentului cancerului la gât neoperat, se va face un macerat din 300 gr. usturoi pisat, 500 gr. rădăcină de tătăneasă proaspătă, 50 gr. sânziană galbenă mărunțită, 50 gr. propolis solid și mărunțit și 1 litru alcool diluat de 75 de grade.

Se lasă la macerat 10 zile, se strecoară și se administrează câte o linguriță cu miere, de 3 ori pe zi. Modul de înghițire se va realiza lent, pentru ‘’spălarea’’ eficientă a gâtului.

macerat_tataneasa

Macerat de Tataneasa

Gută, hernie

Pentru tratarea gutei sau herniei se prepară un macerat dintr-o linguriță de rădăcină de tătăneasă mărunțită (pulbere) adăugată într-o cană de apă și lăsată timp de 24 de ore, la o temperatură de 18-21 grade Celsius.

Se consumă nefiltrat, câte 3-4 cești pe zi. Pe parcursul tratamentului, este recomandată cura cu crudități în proporție de 70% din alimentația zilnică.

Cancer

Tratamentul este valabil și pentru cancerul cu metastaze.

Se face tratament cu extras apos antitumoral, ținându-se câte 3-7 cure, a câte 40 de zile, cu 10 zile pauză între ele. În paralel, este indicată alimentația crudivoră, postul negru.

Extras apos antitumoral

– Două linguri de rădăcină de tătăneasă (la Plafar se vând ca bucăți) se lasă la macerat de seara până dimineața într-un pahar cu apă; într-un alt pahar, se pun la macerat în apă 1 linguriță pulbere de frunze de nuc, 1 linguriță pulbere de coada-șoricelului, 1 linguriță pulbere de mușețel, 1 jumătate de linguriță pulbere de rostopască.

– Dimineața, se vor filtra ambele macerate, iar tătăneasa rămasă se pune la fiert cu o cană de apă, la foc mic, timp de 20 de minute. Preparatul se ia de pe foc și în acesta se adaugă restul plantelor rămase după filtrare, lăsându-se la infuzat timp de 15 minute.

– Se strecoară infuzia și se combină cu cele 2 macerate la rece. Cu plantele rămase de la prepararea infuziei se pot pune comprese pe zonele afectate.

8 Comments

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6
  7. 7
  8. 8

    Tătăneasa ,întreaga plantă are proprietăți hepatotoxice și cancerigene ,datorita conținutului în alcaloizi pirolizidinici.( concluzie rezultată din lucrările cong.USEF europene pentru fototerapie din anul 1994.Se recomanda numai extern.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.