Plante naturiste, Tratamente naturiste

TARHONUL, un condiment – medicament. Remedii cu efecte deosebite

Tarhonul (Artemisia dracunculus) este o plantă aromatică, folosită ocazional pentru a da gust mâncărurilor.

Arată ca o tufă înăltuță – poate ajunge la un metru – cu frunze înguste și destul de lungi.

Poate mai puțin cunoscut este faptul că tarhonul este o plantă-minune, cu proprietăți terapeutice deosebite. Iată câteva dintre bolile care pot fi tratate sau vindecate cu tarhon:

Anorexie

  • Împotriva  lipsei poftei de mâncare (inclusiv la convalescenți și la anorexicii cronici) se mestecă 2-3 frunze, crude sau uscate, pe stomacul gol, cu câteva minute înainte de masă.

Arterită, ateroscleroză

  • Se iau 3 mâini de frunze de tarhon, se taie mărunt, se pun într-un borcan și se acoperă cu jumătate de litru de oțet de mere organic. Se lasă să stea acoperit vreme de 7 zile, apoi se filtrează. Se bea pe câte 1 păhărel pe stomacul gol, înainte de masă.

Ascită 

  • Se mănâncă cel puțin 7 frunze de tarhon crude, pe stomacul gol, zilnic.

Efect întineritor

  • Frunzele de tarhon au efect întineritor. Ele ajută la regenerarea ficatului, reduc colesterolul, curăță vasele de sânge și au efect antireumatic. Frunzele de tarhon se toacă fin și se pun în salată de crudități sau se adaugă în ciorbe, după ce s-au răcit.

Cancer 

  • În dietele cu crudități anticancer, condimentarea cu tarhon a salatelor și ciorbelor catalizează procesul de vindecare. La populațiile care consumă din belșug această plantă s-a constatat o reducere a incidenței cancerului gastric și intestinal.

Tarhonul, condiment-medicament

Cancer gastric 

  • Se iau 3 mâini de tarhon proaspăt și se dau prin mașina de tocat (sau se zdrobesc în blender, după ce s-a adăugat puțină apă), după care se storc bine într-un tifon. Sucul astfel obținut se bea imediat cu o lingură, pe stomacul gol. Cura durează cel puțin 1 lună. Sucul poate fi păstrat timp de 12 ore, la frigider (4 grade Celsius).

Valori crescute ale colesterolului (dislipidemie)

  • Se consumă 3-4 frunzulițe măture de tarhon (mestecându-le bine înainte de a le înghiți), cu 15 minute înainte de fiecare masă.

Viermi (paraziți) intestinali

Într-o jumătate de litru de apă se pun 3 mâini de tarhon nemacinat  și se lasă de seara până dimineața, când se filtrează. Maceratul rezultat se pune deoparte, iar planta rămasă după filtrare se opărește cu încă o jumătate de litru de apă, după care se lasă la răcit și se filtrează.

Se combină cele două extracte, obținându-se un ceai care se bea în două reprize: jumătate din cantitate dimineața și jumătate seara. Tratamentul se repetă zilnic, timp de 2 săptămâni. Este valabil pentru ascarizi, oxiuri și tenie.

Reumatism, dureri reumatice

  • Peste 3 mâini de tarhon mărunțit se toarnă 1 litru de rachiu de drojdie. Se acoperă, se lasă la macerat timp de 1 lună , după care se filtrează. Se iau 5 linguri din acest preparat, diluate ȋn apă, zilnic. Cu acest preparat se fac şi frecții pe locurile dureroase.

Dureri gastrice, gastrită

  • Când durerile  apar după masă, se prepară 1 cană cu ceai de tarhon: 1-2 lingurițe de tarhon se opăresc vreme de 15-20 de minute cu 1 cană de apă , după care se filtrează. Se bea cu înghițituri mici.

 

loading...
Loading...