Alimentație

TAMARILLO: roșia din copac bogată în vitamine, minerale și fibre

În supermarket, la raionul de legume-fructe se găsesc foarte multe fructe exotice aduse din toate colțurile lumii.

Printre acestea se numără și Tamarillo, un fruct originar din America Centrală şi de Sud.

Se numără printre alimentele consumate cândva de incaşi, cunoscute la acea vreme drept ‘’tomate de arbust’’.

Despre tamarillo

Fructele cresc grupate în mănunchiuri, într-un arbust veşnic verde, ce nu depăşeşte 6 metri înălţime. Se pot consuma în stare crudă sau fierte.

Forma fructelor este asemănătoare cu cea a unui ou. Fructele au aproximativ 4-10 centimetri lungime.

Culoarea lor variază de la galben și portocaliu până la roșu și violet. Uneori, au dungi negre, longitudinale. Cele roşîi sunt mai acrişoare, iar cele galbene și portocalii sunt mai dulci.

Pulpa are o textură fermă și conține mai multe semințe mari decât o roșie. Fructul este picant, uşor dulce şi se aseamănă la gust cu kiwi, roşiile sau fructul pasiunii.

Coaja fructului trebuie înlăturată, deoarece este foarte amară. Fructele se pot folosi și la prepararea sucurilor sau în deserturi.

Bogat în vitamine și minerale

Tamarillo se remarcă prin numărul impresionant de minerale pe care le oferă organismului.

Este bogat în provitamina A (betacaroten) care îi dă fructului culoarea roşiatică, vitaminele B6, C şi E, antioxidanţi, fier, potasiu, magneziu, fosfor şi fibre.

Beneficii pentru sănătate

Provitamina A (betacaroten), cea care îi dă fructului culoarea roşiatică, este indispensabilă pentru o vedere bună şi o piele sănătoasă.

Vitaminele C şi E sunt antioxidanţi importanţi în prevenirea cancerului. Vitamina B6 din fruct este necesară pentru a asigura buna funcţionare a sistemului nervos.

Sursă importantă de fier, tamarillo este recomandat în timpul sarcinii. Potasiul conţinut scade tensiunea arterială, iar magneziul şi fosforul asigură regenerarea celulară.

Totodată, fructul este bogat în fibre care activează aparatul digestiv, prevenind constipaţia şi cancerul de colon.

Alte beneficii ale consumului regulat de tamarillo

  • ajută la îmbunătăţirea sistemului imunitar
  • ajută la reducerea stresului oxidativ, care poate duce la accident vascular cerebral
  • reduce nivelul colesterolului
  • ajută la scăderea nivelului de zahăr din sânge în diabetul zaharat de tip II
  • îmbunătăţeşte metabolismul şi rezistenţa oaselor
  • poate accelera rezultatele de pierdere în greutate
  • luptă împotriva cataractei
  • tratează amigdalele inflamate
  • luptă împotriva maladiilor mai severe, cum ar fi boala Parkinson.
Cautari:
    tamarillo beneficii |
loading...
Loading...

One comment

  1. 1

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>