Zecile de studii, de teste de laborator şi clinice au arătat că sunătoarea (Hypericum perforatum) este de un extraordinar ajutor pentru reechilibrarea sufletească.
În prezent, produsele naturale pe bază de sunătoare sunt cele mai prescrise antidepresive din Germania şi din Europa de vest, devansând toate competitoarele de sinteză.
Însă nu doar acesta este punctul forte al plantei, pojarnița (după numele ei popular) demonstrând virtuţi vindecătoare în multe alte afecţiuni. Printre acestea, diabetul.
Sunătoarea previne diabetul
Potrivit ultimelor teorii despre apariţia diabetului, la baza acestei afecţiuni se află, de cele mai multe ori, un dezechilibru emoţional.
Cercetătorii au ajuns la concluzia că persoanele supuse la stres, la emoţii de tipul dezamăgirii, tristeţii şi disperării ajung să aibă tulburări ale funcţiei pancreasului, care, repetate în timp, conduc la îmbolnăvire.
De asemenea, zahărul rafinat şi dulciurile concentrate consumate în exces duc la diabet, fiind cel mai la îndemână drog, pentru a determina eliberarea unor neurotransmiţători în organism, care să compenseze pe moment stările psihice negative.
Astfel spus, pentru a nu deveni diabetici, trebuie să ne ţinem stresul sub control, prin mijloace naturale. Sunătoarea este, poate, cel mai la îndemână remediu.

Cura cu sunătoare împotriva diabetului
- Pentru prevenirea diabetului, se iau câte 3 linguriţe cu pulbere de sunătoare (tulpini uscate de sunătoare), zilnic, pe stomacul gol, în cură de 2- 4 săptămâni, în perioadele cu stres ridicat ori în care ne confruntăm cu o tensiune emoţională pronunţată.
- Se face o pauză de 2 săptămâni, după care administrarea se poate relua. Studiile arată că efectele sunătoarei se menţin pe o durată de timp considerabilă, după încetarea tratamentului.
Cum se obţine pulberea de sunătoare
Tulpinile uscate de sunătoare se macină foarte fin, cu râşnița electrică (sau ȋn mojar, piuă), după care se cern printr-o sită fină.
Pulberea obţinută se păstrează în borcane de sticlă închise ermetic, în locuri întunecoase şi reci, pe o perioadă de maximum 15 zile, întrucât substanţele active se oxidează relativ repede.
Contraindicaţii la tratamentul cu sunătoare
Planta este contraindicată celor care, în paralel, iau medicamente de sinteză contra depresiei şi anxietăţii, contra insomniei, contra epilepsiei, contra infecţiei cu HIV. Persoanele care fac tratament cu sunătoare nu se vor expune la soare puternic între orele 11 – 18.