Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

SUNĂTOAREA – Planta sufletului

Cel mai puternic antidot natural pentru tristețe, melancolie și depresie.

Sunătoarea sau pojarnița este una din plantele cele mai folosite din întreaga lume pentru proprietățile sale extraordinare asupra organismului, având efecte minunate atât asupra trupului cât și asupra echilibrului emoțional. Foarte multe afecțiuni pot fi tratate și chiar prevenite consumând această plantă sub diverse forme, atât sub formă de ceai cât și capsulele care sunt foarte eficiente și se găsesc la farmaciile naturiste, uleiul de sunătoare, unguentul din sunătoare sau chiar mierea obținută exclusiv din sunătoare. Sunătoarea este un excelent sedativ, antiseptic, astringent, antiinflamator, vasodilatator, cicatrizant, afrodisiac și antidepresiv. Să descoperim minunatele sale efecte și multiplele sale întrebuințări.

 ceai sunatoare

Ce conține sunătoarea?

 Întrebarea cea mai interesantă este care este compoziția acestei plante, ce compuși are și ce anume o face atât de miraculoasă? Răspunsul este unul foarte complex. Sunătoarea conține mai mulți compuși care o transformă într-o plantă miraculoasă. Așadar, sunătoarea conține peste 15 compuși activi, printre care enumerăm colina, acidul valerianic, saponinele, uleiurile volatile, etc., dar să vedem fiecare din acești compuși ce întrebuințare are. Saponinele au proprietăți expectorante și febrifuge, așadar ceaiul de sunătoare este foarte indicat în tratarea răcelilor și virozelor. De asemenea, substanțele amare din sunătoare îi atribuie acesteia proprietăți aparitive, stimulează digestia, tratează hemoroizii și alungă paraziții intestinali. Mai mult decât atât, acidul clorogenic și cafeic are proprietăți antiinflamatoare și cicatrizante, iar flavonoidele prețioase conținute de această plantă îi atribuie acesteia proprietăți vasodilatatoare și hipotensoare cardiace. Hiperforina este substanța antidepresivă și antinevralgică, iar hipericina este un antiseptic urinar excelent. Uleiul eteric atribuie acestei plante proprietăți astringente și cicatrizante la nivel extern.

Beneficiile ceaiului de sunătoare

Ceaiul de sunatoare este consumat pentru ameliorarea bunei dispozitii si pentru odihna. In plus, purifica pielea si are o influenta pozitiva asupra stomacului.

Ceaiul sau tinctura de sunatoare actioneaza foarte lent, dar cand este utilizat in mod constant, are un efect durabil. Este folosit pentru uz intern in tratarea gastritelor, a ulcerelor gastrice, luand cate o lingura pe stomacul gol dimineata si seara.

De asemenea, extractul de sunatoare este folosit in tratarea hemoroizilor prin spalari, aplicandu-l toata noaptea in cazul inflamatiilor de colon. Inainte de administrare trebuie incalzit usor.

Ceaiul de sunatoarea stimuleaza enzimele prezente in ficat, ajutand la o mai buna detoxifiere a organismului, eliminand din corp factorii toxici, nocivi.

Sunatoarea poate fi folosita pentru a trata spasmele si crampele musculare, reducand riscul contuziilor, entorselor. Poate fi folosita si pentru a reduce simptomele specifice menopauzei.

Flavonoizii din sunatoare imbunatatesc integritatea peretilor vaselor de sange, reducand riscul inflamatiilor interne.

Compusul “hipericin” actioneaza ca agent antibiotic si antiviral, protejand organismul de microorganisme si virusi nocivi care ar slabi sistemul imunitar.

Un alt compus, “hiperforin“, este “eficient” in tratarea depresiilor minor-moderate si a anxietatii, cu efecte secundare mai putine decat un medicament antidepresiv.

Hiperforin are si efecte anticancerigene¹, stopand raspandirea celulelor canceroase, prin limitarea oxigenarii (din sange) acestor celule.

Consumul ceaiului de sunatoare poate diminua asimilarea anumitor medicamente in organism, avand interactiuni identificate sau suspectate cu medicamentele:
– imunosupresoare,
– anticoagulante de tip cumarinic,
– antiepileptice, fenobarbital si fenitoina,
– anti-astmatici: teofilina,
– glicozide cardiace in caz de tulburari de ritm cardiac si insuficienta cardiaca: digoxina,
– inhibitor de HiV.

Sunatoarea favorizeaza si performantele intelectuale. Pot consuma acest ceai persoanele care au dificultati de adaptare, care sunt sensibile la schimbarea anotimpurilor, sau se afla la menopauza. Pentru a impiedica oboseala in cazul unui efort neobisnuit, se recomanda consumul acestui ceai atat inainte, in timpul, cat si dupa terminarea efortului.

Produse din sunătoare

Infuzie de sunătoare

Sunătoarea, ca orice altă plantă, este cel mai des folosită sub formă de infuzie. Așadar, infuzia de sunătoare se prepară din o lingură de plantă mărunțită peste care se adaugă 200 de ml de apă clocotită, se lasă la infuzat vreme de un sfert de oră, douăzeci de minute și apoi se strecoară. De asemenea, puteți procura de la farmacii naturiste, de la plafaruri, pliculețe cu ceai de sunătoare pe care să le preparați așa cum scrie pe prospect. Infuzia cu ceai de sunătoare se poate face sub formă de cură, vreme de trei săptămâni, cu pauze, pentru tratarea diverselor afecțiuni. Se consumă două-trei căni pe zi și se recomandă să se consume neîndulcită.

Tinctura de sunătoare

Este foarte bine să aveți în casa, la îndemână, tinctură de sunătoare pentru a trata diverse afecțiuni. Cura cu tinctură se sunătoare se ține vreme de două-trei săptămâni, cu pauze, și se dizolvă un anumit număr de picături de tinctură în apă sau în ceai, în funcție de vârstă. tinctura de sunătoare poate fi consumată de la vârsta de doi ani, și se recomandă un dozaj astfel – 2-5 ani – de 3 ori pe zi, câte 4-7 picături; 5-12 ani – de 3 ori pe zi, câte 7-10 picături; peste 13 ani – de 3 ori pe zi, câte 10-20 picături. Tinctura de sunătoare se poate prepara în casă sau se poate procura de la magazinele specializate. O puteți prepara astfel din doi pumni de iarbă uscată la un litru de alcool concentrația 400, și se lasă la macerat vreme de trei săptămâni, după care se strecoară și se toarnă în sticluțe închise la culoare.

Vinul de sunătoare

Vinul de sunătoare se prepară din 50 de grame de iarbă uscată la un litru de vin alb, lăsat la macerat vreme de zece zile. Se consumă trei păhărele pe zi, pentru tratarea afecțiunilor pulmonare și a leucoreei, dar și pentru efectele sale afrodisiace asupra bărbaților.

Uleiul de sunătoare

Uleiul de sunătoare este excelent în tratarea diverselor afecțiuni, și se găsește la magazinele specializate sau se poate prepara după o rețetă minuțioasă – 20 g flori uscate umezite cu 50 ml alcool 700; după 12 ore se adaugă 200 ml ulei de măsline sau de floarea-soarelui şi se lasă la macerat 4-6 săptămâni. După fiecare săptămână se mai pun în macerat câte 100 g vârfuri înflorite.

Pulberea de sunătoare

Pulberea de sunătoare se obține prin măcinarea plantei uscată și se ține la loc răcoros, în pungi de hârtie. Se consumă cu o lingură de miere, de două ori pe zi pentru tratarea afecțiunilor neurologice și biliare.

Unguentul de sunătoare

Unguentul de sunătoare poate fi găsit de asemenea în farmacii și în plafaruri, dar poate fi preparat și în casă și este bine să îl aveți la îndemână. Pentru a prepara acest unguent, florile uscate de sunătoare se mărunțesc și se amestecă cu unt încins într-un vas. Se amestecă bine, până ce compoziția se răcește, și după aproximativ opt ore se pune amestecul la foc mic vreme de câteva zeci de minute. Se strecoară printr-un tifon și se obține astfel un unguent roșiatic excelent.

Efecte secundare si contraindicatii!

In cazul in care urmam o terapie cu sunatoare, trebuie sa stim ca nu este recomandata expunerea pielii la razele solare, deoarece aceasta are un efect de fotosensibilizare (pielea se va „arde” foarte usor).

Alte efecte secundare pot fi anxietatea, senzatia de uscaciune a gurii, oboseala, ameteli, dureri de cap, disconfort gastric, disfunctii sexuale. De asemenea, cei care fac tratamente in cazul HIV/SIDA, neoplasme (cancere) cu diverse localizari, transplante (imunosupresie), tulburari de coagulare, fibrilatie atriala (digoxin) sau depresie vor urma tratamente cu sunatoare doar dupa ce discuta cu medicul curant, deoarece aceasta influenteaza efectul medicamentelor folosite in tratamentele acestor boli. Nu este de neglijat cazul persoanelor care iau contraceptive orale, deoarece poate diminua eficienta acestora.

Este interzis consumul de sunatoare inainte sau impreuna cu pastile contraceptive. In aceeasi masura, este interzisa in timpul sarcinii, sau in perioada de alaptare.

In general, trebuie sa stim ca orice medicament sau planta in cazul persoanelor cu afectiuni cronice trebuie administrat doar dupa o discutie cu medicul curant.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *