Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

Suferiți de Gută? Urmați o Dietă Echilibrată

Guta este o boală inflamatorie, o formă dureroasă de artrită, asociată cu regimul alimentar nociv, caracterizat prin consumul excesiv de carne, alcool și fructe de mare. Boala cauzează dureri acute și umflături, simptomele de gută făcându-și apariția, de cele mai multe ori, în timpul nopții.

Cauzele declanşării gutei

Guta se declanșează atunci când în sânge acidul uric crește la cote maxime, iar cristalele rezultate se formează în articulații. Acidul uric este produs în organism în urma procesului de descompunere a purinelor (clasă de substanţă chimică). De regulă, guta afectează degetul mare de la picior, simptomul fiind cunoscut și sub denumirea de ‘’podagră’’.

Scopul dietei

Scopul principal al dietei recomandate pentru cei care suferă de gută stă în controlul producției și eliminării acidului uric, ajutând, în același timp, la prevenirea atacurilor de gută sau reducerea severității lor.

Se urmărește reducerea consumului de alimente bogate în purine, echilibrându-se, în acest mod, valorile acidului uric.

Alimentație recomandată în dieta pentru gută

♣ Odată cu începerea dietei, consumul de proteine animale și alimente bogate în purine va fi limitat. Aici sunt incluse și organele animale, hamsii, macrou și hering

♣ Dezvoltarea gutei este încurajată de regimul alimentar bogat în carne roșie (porc, vită și miel), pește gras (ton) și fructe de mare (scoici, creveți, homar), prin simplul fapt că toate acestea conțin purine. Din această cauză, porțiile zilnice au fost reduse la 130-170 de grame

Dacă vorbim de mesele zilnice, acestea vor conține un conținut bogat de proteine pe bază de plante, fiind furnizate organismului inclusiv din legume

Guta-boala-care-modifică-stilul-de-viaţă-680x365_c
Durere Cauzata de Guta

♣ În toată această perioadă, consumul alcoolului este interzis, licoarea interferând cu eliminarea acidului uric din organism. Conform studiilor realizate, consumul constant de bere a determinat mai des crizele de gută.

♣ Fluidele sunt vitale într-o astfel de dietă. Prin urmare, lichidele, îndeosebi apa, nu trebuie să îi lipsească organismului. Recomandat este consumul zilnic de 2 litri de apă

 ♣ În dietă vor fi introduse produsele alimentare cu un conținut scăzut de grăsimi, în această categorie fiind incluse și lactatele. Cercetările au demonstrat faptul că, prin consumul lactatelor degresate, se poate preîntâmpina apariția gutei, îndeosebi în cazurile în care într-o zi, nu se consumă mai mult de 700 ml

♣ Se va pune accent pe carbohidrații complecși. Specialiștii încurajează consumul cerealelor integrale, fructelor și legumelor. Cantitatea glucidelor rafinate trebuie și ea redusă semnificativ, astfel că din alimentația zilnică ar trebui redus consumul de pâine albă, bomboane și prăjituri

♣ Zahărul din planul alimentar trebuie să dispară, sau cel puțin, diminuat. Produsele dulci oferă senzație de sațietate, iar caloriile depuse, care contribuie cu succes la creșterea obezității, nu pot fi îndepărtate decât prin exerciții fizice suplimentare

♣ Tot studiile realizate au arătat că bărbații care consumă zilnic 4-6 cești de cafea, au fost mai puțin predispuși la riscul apariției gutei.

Cu toate că scăderea concentrației de acid uric din sânge nu va duce la tratarea bolii, fără medicație, aceasta poate ajuta la diminuarea numărului de crize acute, limitând, totodată, numărul de calorii și menținând o greutate sănătoasă, prin îmbunătățirea stării generale de sănătate.

3 comentarii

  1. La acest capitol stau bine dar in cercul meu de cunostinte unii suferă de ea cu consecintzele ei c are nu sunt de neglijat, fiind de parere ca dieta are o mare insemnatate in starea de confort sau nu! ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *