Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

Știai că ficatul nu te doare? Iată cum îți poți da seama dacă ai ficatul bolnav

Problems with liver. Man feels pain and holding hand on his stomach. Isolated on white.

În general, ficatul nu doare. Deseori, indigestiile sunt cele care îl fac pe bolnav să creadă că are o criză de ficat. Durerile de ficat se numesc, în termeni medicali, hepatalgii. Neplăcerile pot avea cauze diferite. Trebuie știut că ficatul este un organ care nu are terminații nervoase care să transmită la creier semnale privind durerea.
Când o persoană se plânge de dureri de ficat, medicul are în vedere 2 cauze principale: tensiune la nivelul canalelor biliare sau al vezicii biliare, ceea ce provoacă o durere caracteristică, numită colică hepatică tensiune la nivelul membranei care învelește ficatul, numită capsula Glisson.

Atunci cand in ficat sunt tumori care-l maresc sensibil, el apasa asupra invelisului si atunci se simt dureri. In rest, ficatul da alte semne.

Partea rea este ca simptomele unor necazuri la ficat sunt destul de neclare si pot fi interpretate si ca alarme din alte zone ale organismului. In principal, semnul ca exista o neregula la ficat e o anume stare de oboseala nejustificata.

Omul caruia incepe sa-i scartaie ficatul simte o astenie, o stare de blegeala, de oboseala, de neputinta, de chef de somn

Cand ficatul are neplaceri, bolnavul nu mai da randament la serviciu, nu mai rezista sa vada pana in miez de noapte emisiunile la televizor, iar fumatorul caruia ii schioapata ficatul nu mai are chef de fumat.

Omul caruia nu-i mai functioneaza bine ficatul si i se instapaneste o boala hepatica resimte o imputinare a efortului fizic, dar si a efortului intelectual.

Cu alte cuvinte, suferindul de ficat are momente de absenta, ii fuge atentia. Partea rea e ca aceste semne le trimit si alte boli. Tocmai de aceea, ficatul trebuie controlat, analizele inseamna masurarea transaminazelor in sange, analiza urinei si chiar o ecografie.

Daca a avut un virus hepatic si daca omul bea mai mult, aceste semne arata ca s-a intamplat ceva in ficatul lui si controlul la medic se impune.

Cand exista o neplacere la ficat, urina este mai inchisa la culoare, iar in buletinul de analiza a urinei uribinilogenul este crescut si in urina exista acizi biliari. Iar transaminazele depasesc limita normala. Pasul urmator in analiza este ecografia.

Ficatul pune in evidenta chiar si faza de inceput a bolilor, si anume ficatul gras, iar masurarea gradului de fibroza arata cata inflamatie exagerata spre intarirea tesutului hepatic in zone fibrozate exista in ficat.

Prin aceste controale, cu luni inainte de instalarea adanca a unor boli de ficat, se pot descoperi primele insamantari ale raului in ficat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *