Plante naturiste, Sfaturi

Stați cât mai departe de AMBROZIE – o buruiană periculoasă, care poate provoca mari probleme de sănătate!

Ambrozia (Ambrosia artemisiifolia) este o buruiană care creşte şi se răspândeşte rapid pe marginea drumurilor, pe ogoare, prin culturi de trifoi, ruini şi locuri lăsate în paragină.

Planta mai este cunoscută sub denumirea populară de : iarbă de paragină, iarba pârloagelor, floarea pustei.

Ambrozia este o specie de buruiană originară din America de Nord, însă intensificarea transporturilor intercontinentale a produselor agricole (cartofi, cereale, seminţe de trifoi) a facilitat răspândirea acestei specii pe alte continente.

Inamicul public numărul 1

Numeroasele terenuri agricole abandonate şi defrişările masive în sectorul silvic au favorizat extinderea ambroziei în flora spontană, invadând inclusiv culturile agricole.

Mai mult decât atât, ‘’iarba pârloagelor’’ a apărut deja în parcurile din oraşe, reprezentând un real pericol pentru sănătate.

Ambrozia are un puternic efect alergenic

Are un puternic efect alergenic

Ambrozia este denumită şi ‘’otrava zeilor’’, pentru că are un puternic efect alergenic.

Planta înfloreşte în perioada iulie – septembrie. Agreează clima caldă şi ploile de vară, astfel că în ultimii ani s-a dezvoltat considerabil şi în ţara noastră, acum fiind întâlnită mai ales pe Valea Mureşului, în Banat, în judeţele Bihor, Vaslui, Giurgiu.

O plantă matură poate elibera miliarde de grăuncioare de polen şi până la 30.000 de seminţe. Polenul acestei plante, purtat de vânt, provoacă multe alergii, unele extrem de severe:

  • rinită alergică;
  • conjunctivită alergică;
  • astm;
  • leziuni urticariene de contact.

Astfel spus, dacă aveţi alergie la polen, suferiţi de astm bronşic sau aveţi probleme cu glanda tiroidă, staţi cât mai departe de această plantă periculoasă.

Atingerea plantei poate provoca dermatita de contact

Persoanele sensibile au probleme toată vara

Cantitatea de polen se dublează în perioadele de secetă şi temperaturi crescute. Din cauza acestui polen, persoanele sensibile se pot confrunta adesea cu:

  • strănuturi;
  • rinoree, congestie nazală;
  • conjunctivită alergică, manifestată prin lăcrimare, prurit şi eritem ocular.

Şi o simplă atingere a plantei poate cauza probleme. La persoanele care smulg ambrozia poate apărea dermatita de contact.

Cum se combate înmulţirea ambroziei

În prezent, ambrozia  nu este recunoscută, oficial în ţara noastră, ca plantă de carantină cu pericol biologic, aşa cum se întâmplă în străinătate, unde este combătută de autorităţi.

Cu toare acestea, reprezentanţii Agenţiei pentru Mediu spun că planta poate fi combătută prin cosiri repetate ale culturii, prin smulgerea din grădini sau a erbicidării cu substanţe specifice.

loading...
Loading...

Lasă un răspuns

Email-ul nu va fi publicat. Câmpuri obligatorii *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>