Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

Soluție cu bicarbonat pentru afide – rețeta folosită de legumicultori

Afidele sunt unii dintre cei mai păguboși dăunători pentru plante deoarece odată scăpați de sub observație, se înmulțesc excesiv și sufocă efectiv planta ducând chiar la compromiterea totală a acesteia. Deoarece se hrănesc cu seva plantelor de pe partea inferioară a frunzelor, adesea nu sunt observate până când numărul lor devine sever. De-a lungul anilor însă grădinarii au testat o serie de rețete făcute în casă care și-au dovedit eficiența și chiar am dus la o eliminare totală a dăunătorilor și evitarea reapariției lor.

Dacă găsiți doar câteva afide, striviți-le sau rupeți frunzele infestate și îndepărtați-le din grădină, Măsura poate fi luată doar pe spații mici, ușor de controlat. Sunt disponibile atât spray-uri insecticide organice, cât și sintetice pentru combaterea afidelor din grădina de legume. Când utilizați oricare dintre ele, asigurați-vă că stropiți complet plantele, în special partea din spate a frunzelor, deoarece afidele se adăpostesc adesea în crăpăturile de sub frunze și în muguri. Aplicațiile repetate sunt de obicei necesare pentru a controla acest dăunător.

Afidele au, de asemenea, mulți inamici naturali, inclusiv gărgărițele, viespile și larvele de muscă. În cazul plantelor ornamentale grădinarii se pot baza adesea pe inamicii naturali pentru a curăța infestările de afide. În grădinile de legume, totuși, focarele de afide cauzează de obicei daune de durată înainte ca inamicii naturali să poată reduce nivelul.

Soluție cu bicarbonat pentru afide – rețeta

Cel mai bun tratament pentru a scăpa de afide este soluția pe bază de bicarbonat de sodiu. Rețeta a fost testată de mai mulți legumicultori din România care susțin nu doar că tratamentul a avut eficiență imediat, ci și că problema afidelor a dispărut complet, inclusiv în anul următor.

Rețeta anti afide are la bază ingrediente simple: bicarbonat, detergent lichid de vase sau săpun lichid. Adăugați 1 linguriță de bicarbonat de sodiu la 2 litri de apă caldă. Adăugați câteva picături (4-5 picături) de lichid de vase sau 2 ml de săpun lichid la soluția rezultată. Se amestecă soluția și se agită.

O altă variantă pe care legumicultorii ne-au împărtășit-o este înlocuirea săpunului lichid cu o jumătate de linguriță de ulei de gătit la 2 litri de apă călduță.

Cum se aplică rețeta cu bicarbonat pentru afide

Rețeta cu bicarbonat pentru afide nu are o schemă fixă de aplicare. După ce faceți o primă stropire, se recomandă ca la 4-5 zile să verificați dacă insectele au rămas pe plante în număr mai mic și aplicați din nou. Amestecul de aplică cu un pulverizator.

Este important să nu utilizați soluția cu bicarbonat de sodiu prea des sau în exces, deoarece poate afecta echilibrul pH-ului solului și poate reduce nutrienții disponibili pentru plante.

Soluția cu bicarbonat de sodiu pentru afide se folosește o dată sau de două ori pe săptămână.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *