Medicină naturistă, Plante naturiste

ȘOFRANUL luptă eficient cu DEPRESIA, având aceleași efecte ca ale antidepresivelor de sinteză

Depresia, considerată boala secolului, nu este numai o problemă a creierului, ea afectează organismul în întregime.

Depresia poate fi influențată de diverși factori, de la predispoziția genetică și până la crizele și pierderile suferite în viața personală.

S-a constatat că, la depresivi, mediatorii chimici din creier, așa-numiții neurotransmițători, sunt prezenți într-o cantitate mai mică decât cea necesară.

Pe lângă ajutorul unui medic psihiatru sau unui psiholog, starea sufletească poate fi înseninată cu ajutorul unui aliment nebănuit: șofranul.

Șofranul are efect antidepresiv

Șofranul este un remediu persan tradițional împotriva depresiei. Majoritatea cercetărilor recente asupra efectului antidepresiv al acestui condiment provine din Iran.

Sofranul, antidepresiv natural

În cadrul unui studiu efectuat la Universitatea Teheran, 40 de pacienți depresivi au fost tratați, timp de 8 săptămâni, fie cu 30 miligrame de șofran pe zi (sub formă de capsule), fie cu fluoxetină. Cercetătorii au constatat că acțiunea celor două era relativ comparabilă.

Un alt studiu a testat pe un grup de mărime egală – 40 de suferinzi de depresie – cele 30 miligrame de șofran pe zi, în paralel cu un placebo, durata experimentului fiind de 6 săptămâni. În cazul pacienților cărora li se administrase șofran s-a înregistrat o ameliorare considerabilă a simptomelor, spre deosebire de grupul care primise doar un placebo.

Un al treilea studiu a demonstrat că rezultatele obținute cu șofran nu sunt cu nimic mai prejos decât cele produse de un antidepresiv de sinteză: Imipramin (Tofranil).

Șofranul conține 5-hidroxitriptofan, care stimulează fluxul sanguin către creier și produce serotonină, care ȋmbunătățeşte starea de spirit, reduce depresia și anxietatea.

Cel mai scump condiment din lume

Atunci când vine vorba despre un tratament cu șofran, se ridică cel mai adesea obiecția legată de preț.

Într-adevăr, condimentul de culoare auriu-roşietică este cel mai scump dintre toate câte există în lume.

Cu toate acestea, doza recomandată este infimă, iar gustul va fi cu siguranță incomparabil mai bun decât al unui medicament cumpărat de la farmacie.

Ce îl face atât de scump

Șofranul se găseşte în stigmatele galbene uscate ale florii Crocus sativus. Fiecare floare prezintă câte 3 stigmate. Acestea trebuie să fie atent culese cu mâna și apoi uscate.

Munca și îngrijirea pe care o necesită fac din șofran cel mai scump condiment din lume – spre exemplu,  aproape 225.000 stigmate sunt necesare pentru a obține 456 g de șofran.

 

 

 

loading...
Loading...

Lasă un răspuns

Email-ul nu va fi publicat. Câmpuri obligatorii *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>