Rețete naturiste, Tratamente naturiste

SIROP şi DULCEAŢĂ din flori de SOC: întăresc imunitatea, elimină toxinele şi infecţiile de tot felul

Florile de soc (Sambucus nigra) sunt printre cele mai puternice plante depurative din ţară.

Florile de soc ajută la eliminarea surplusului de apă din ţesuturi şi stimulează eliminarea toxinelor.

Totodată, spulberă infecţiile de tot felul (în special guturaiul şi gripele), calmează nevralgiile (de trigemen, intercostale, etc.), fiind preţios ajutor în tratarea cistitelor şi a infecţiilor renale, a rinitelor cronice şi acute.

Florile de soc – recoltare

Florile de soc se culeg în luna mai (şi începutul-mijlocul lui iunie la munte ori în zonele nordice) şi au aromă răcoritoare, proaspătă, foarte plăcută.

Florile se culeg pe timp frumos, după ce s-a ridicat roua. Se aleg bucheţelele de flori abia deschise, cu o culoare albă-verzuie.

Inflorescențele se taie cu totul, folosind cuţitul sau foarfeca de grădină, şi se transportă în saci de pânză sau de hârtie (nu de plastic).

Flori de soc – preparare

Florile proaspete de soc se folosesc imediat după recoltare. Nu se lasă mai mult de 16-24 de ore în cameră, sau doar câteva ore afară (altfel, florile mor).

Sirop şi dulceaţă din flori de soc

Siropul si dulceata de soc elimina toxinele si infectiile din corp

  • Mod de preparare

Se taie codiţele, după care florile proaspete de soc se dau prin maşina de tocat.

Într-un borcan de sticlă se pune un strat de miere lichidă gros de un deget, apoi se adaugă un strat subţire de flori tocate, cu sucul nescurs, apoi din nou un strat de miere gros de un deget, un strat de flori tocate şi tot aşa, până la umplerea borcanului.

Ultimul strat va fi de miere, ceva mai gros decât celelalte, respectiv, de 2-3 degete. Se închide ermetic şi se păstrează la rece (în cămară, beci, nisip), cel puţin 2 luni.

După cele 2 luni, mierea se filtrează prin tifon şi se obţine siropul, sau se consumă amestecul nefiltrat, ca o dulceaţă medicinală din flori de soc.

Atât siropul cât şi dulceaţa au un termen de garanţie de 2 ani.

  • Mod de administrare

Sirop din flori de soc: se pun 1-2 linguriţe de sirop într-un pahar cu apă (200 ml.), se adaugă eventual puţin suc de lămâie şi se amestecă foarte bine; se beau 1-3 pahare de sirop pe zi, pe stomacul gol, în cure de câte 1 săptămână.

Dulceaţă din flori de soc: se iau 2 linguriţe pe stomacul gol, de 3 ori pe zi, ţinându-se sub limbă preparatul până se dizolvă; după administrare se bea puţină apă, la ultima înghiţitură clătindu-se bine gura; se ţin cure de 1-2 săptămâni.

Indicaţii terapeutice

Atât siropul şi dulceaţa din flori de soc sunt indicate ca adjuvant în:

  • întărirea imunităţii;
  • eliminarea surplusului de apă din ţesuturi;
  • eliminarea toxinelor;
  • tratamentul acneei şi al altor boli de piele;
  • tratamentul guturaiului, al gripei şi virozelor, în general;
  • combaterea rinitei, a rinitei cronice, a infecţiilor urinare şi pentru calmare în infecţiile renale (în toate aceste cazuri se ţin cure de 2-3 săptămâni).
loading...
Loading...