Rețete naturiste, Tratamente naturiste

SIROP de SMOCHINE făcut în casă: un remediu-minune pentru gât iritat, tuse, constipație, imunitate scăzută

Smochinele sunt fructele pe care le putem avea la dispoziție tot anul.

Smochinele proaspete se găsesc din august până la începutul lunii octombrie, iar varianta uscată este disponibilă pe tot parcursul anului.

Conțin 15% carbohidrați (glucoză și fructoză), proteină în proporție de 1%, iar grăsimi doar 0,3%.

Mai conțin vitaminele E, B1, B2 și B6; minerale precum magneziu, fier, calciu și potasiu; dintre oligoelemente în cantități remarcabile – cupru, zinc și mangan.

Sub formă de sirop, smochinele sunt un puternic medicament natural, grație efectelor lor emoliente, calmante, tonifiante, vitaminizante, laxative, hemostatice și antiinflamatorii.

Sirop de smochine pentru gât iritat

Se iau 5 smochine uscate, se taie mărunt și se fierb într-un sfert de litru de apă, până ce se obține un sirop gros.

Se adaugă apoi sucul proaspăt stors de la 1 lămâie și se pune preparatul din nou pe foc, cât să mai dea un clocot. Se mai adaugă sucul unei lămâi și se mai dă lichidul o dată în fiert.

Se lasă siropul să se răcească, apoi se adaugă în el 1 lingură de miere.

  • Din acest amestec se ia, din 3 în 3 ore, 1 lingură, lăsand siropul să se topească încet în gură, astfel încât substanțele active din ingrediente să alunece cât mai încet pe gât.

Sirop de smochine pentru tuse

15 smochine uscate; 1 măr; 250 g miere de salcâm; 1 litru de apă

Se taie mărul în bucăți mici, cu tot cu coajă, și se desfac smochinele uscate. Se țin fructele și mierea timp de 10 minute (nu mai mult) pe bain-marie.

Se îndepărtează de pe foc și se lasă să se răcească. După aceea, se filtrează preparatul printr-un tifon ȋmpăturit și se păstrează într-o sticlă, la frigider.

  • Se administrează câte 2 ingurițe, de 4 ori pe zi, tratamentul durând 2 săptămâni.

Siropul este bun mai ales atunci când tusea devine greoaie, cu multe mucozități. Fructele scoase din sirop pot fi consumate ca atare, având efect ușor laxativ.

Sirop de smochine contra constipației

50 g smochine uscate; 2-3 prune uscate; 250 ml. apă; 2-3 lingurițe miere

Se înmoaie smochinele și prunele în apă, timp de 8 ore. După aceea, se pun într-un vas, pe foc, se aduc la punctul de fierbere și se mai lasă pe foc până când fructele sunt foarte moi, iar lichidul s-a mai redus.

Se îndepărtează de pe foc și, când s-a mai răcit un pic, se adaugă mierea. După ce s-a răcit foarte bine, se pasează totul sau se dă prin blender. Siropul se pune într-un borcan de sticlă și se păstrează la frigider.

  • Se ia câte 1 linguriță din acest amestec, la nevoie.

Sirop de smochine – supliment vitaminic

500 g smochine; 1 litru apă; 250 g miere

Smochinele se fierb în apă timp de 10 minute, după care se lasă să se răcească. După răcire, se mărunțesc  în blender și se amestecă apoi cu mierea.

  • Se ia ca supliment vitaminic sau ca adjuvant în bronșite, afecțiunile laringelui, traheii, etc: câte 1 linguriță, de 3-4 ori pe zi.

Precauții

Se evită consumul de smochine cu 1 săptămână sau 2 înainte de a intra pe masă de operație, deoarece poate duce, ocazional, la sângerări în cavitatea abdominală.

Copiii mici, persoanele anemice și gravidele nu trebuie să exagereze cu consumul de smochine.

loading...
Loading...

Lasă un răspuns

Email-ul nu va fi publicat. Câmpuri obligatorii *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>