Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

Sirop de Pătlagină – Expectorant cu Acţiune Blândă

Siropul de pătlagină este un preparat cu principii antibacteriene, recomandat ca expectorant şi antitusiv, în bolile aparatului respirator.

În flora spontană din ţara noastră există 3 specii de pătlagină:  Pătlagina lată (Plantago major), Pătlagina moale (Plantago media) şi Pătlagina îngustă (Plantago lanceolata), toate cu importanţă terapeutică.

Bogată în substanţe nutritive

Bogată în minerale şi calciu, xiloză, vitaminele A, C şi K, tanin, caroten, enzime şi pectine, pătlagina reprezintă o sursă naturală de substanţe nutritive care contribuie la sănătatea organismului.

Compuşii bioactivi precum flavonoidele alterează acţiunea negativă a alergenilor, viruşilor şi carcinogenilor, în timp ce alantoina (alt compus organic) stimulează creşterea celulelor. Desigur, din colecția de substanţe terapeutice ale plantei nu trebuie uitată aucubina, un compus organic care protejează ficatul.

patlagina
Patlagina Are Efecte Antiinflamatoare

Studiile ştiinţifice au atribuit pătlaginei efecte antiinflamatoare, analgezice, uşor antibiotice, cicatrizante şi proprietăţi importante în ceea ce priveşte creşterea imunităţii.

În funcţie de scopul terapeutic urmărit, din frunzele de pătlagină se pot prepara macerate, infuzii, decocturi, şi nu în utimul rând, siropuri, folosite cu succes în afecţiunile aparatului respirator.

Sirop de pătlagină

Siropul de pătlagină poate fi găsit în farmacii şi magazine cu produse naturiste, însă poate poate fi preparat şi acasă, după una dintre următoarele modalităţi:

Sirop de pătlagină – frunze uscate

Peste 50 de grame de frunze de pătlagină uscate şi mărunţite se toarnă o jumătate de litru de apă clocotită. Se lasă la infuzat timp de 10 minute, după care se strecoară. În amestecul astfel obţinut se adaugă aceeaşi cantitae de miere polifloră, amestecând foarte bine. Se depozitează în sticluţe închise la culoare.

Sirop de pătlagină – frunze proaspete

Frunzele de pătlagină proaspăt culese se zdrobesc cu ajutorul unui blender sau cu o maşină de obţinut sucuri din fructe. Lichidul obţinut se amestecă cu un volum egal de miere şi se ţine pe foc mic, timp de 20 de minute. Se păstrează în sticle bine închise, timp îndelungat.

Recomandări terapeutice

Siropul de pătlagină poate fi folosit pentru tratarea afecţiunilor acute, subacute şi cronice ale aparatului respirator (bronşite, traheite, laringite), însoţite de o tuse cu expectoraţie dificilă.

De asemenea, siropul de pătlagină poate fi folosit ca îndulcitor (edulcorant) pentru ceaiuri cu proprietăţi expectorante sau antitusive. O astfel de asociere potenţează efectul emolient al ceaiului respectiv (exemplu: ceai de tei).

sirop patlagina, preparat in casa
Siropul de Patlagina, Remediu Contra Afectiunilor Aparatului Respirator

Mod de administrare

Siropul de pătlagină este recomandat în tratamentele interne ale bolilor aparatului respirator, ca expectorant şi antitusiv.

Se administrează ca atare, 3 linguri pe zi la adulţi sau 3 linguriţe pe zi la copiii cu vârsta peste 3 ani.

Pătlagina în tratamentul răcelilor

Înainte de toate, trebuie menţionat ca în momentul achiziţionării siropului de pătlagină de la magazinele naturiste, să se opteze pentru varianta fără zahăr.

Folosit pentru tratamentul naturist al tusei, bronşitei uşoare şi diverselor afecţiuni respiratorii, siropul de pătlagină are efect expectorant, mucilagiul plantei calmând mucoasele inflamate.

Datorită iridoidului special (aucubina, cu efect anti-toxine) şi flavonoidelor (antioxidanți ce tonifică vasele de sânge) din compoziţia sa, pătlagina are efect antiinflamator, precum şi proprietăţi antibacteriene, recomandate în afecţiunile aparatului respirator.

Contraindicaţii

Până în prezent, nu au fost semnalate efecte adverse sau fenomene toxice.

Siropul de pătlagină cu zahăr (a se citi prospectul produsului la cumpărare) este contraindicat diabeticilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *