Pe lângă faptul că sunt aromate şi delicioase, siropurile sunt extrem de sănătoase şi eficiente.
Dacă vă pasionează gătitul, aveţi un dublu motiv pentru a apela la remediile naturiste făcute în casă, atunci când va supără tusea.
Puteţi prepara, în propria bucătărie, siropuri cu efect calmant sau expectorant din fructe şi condimente, care, pe lângă gustul plăcut, au şi un efect terapeutic garantat.
Unul dintre acestea este siropul aromat cu citrice, ghimbir şi scorţişoară, un adevărat inamic al tusei. Se prepară foarte uşor şi rapid:
Sirop aromat cu citrice, ghimbir şi scorţişoară
Ingrediente
1 portocală şi 1 lămâie tăiate cubuleţe, cu tot cu coajă (spălate în prealabil)
1 bucăţică de ghimbir
1 linguriţă de boabe de piper zdrobit
1 baton de scorţişoară
2 linguri de apă
1 lingură de ulei de cocos presat la rece
1 ceaşcă de miere
Cum se prepară
Puneţi într-un vas, pe aragaz, bucăţile de lămâie şi portocală, ghimbirul, piperul, scorţişoara şi apa. Amestecaţi şi zdrobiţi uşor, cu o lingură de lemn, pentru ca ingredientele să îşi lase aroma, apoi acoperiţi cu un capac şi lăsaţi pe foc timp de 5-8 minute.
Luaţi vasul de pe foc, lăsaţi-l timp de 10 minute, după care adăugaţi în compoziţie uleiul de cocos şi mierea. Amestecul se mai lasă la macerat timp de 5-10 minute, apoi se strecoară.
Administrare
Din siropul format se iau câte 2 linguriţe, de 3-4 ori pe zi.
Alte siropuri de casă împotriva tusei sunt:
- Sirop cu flori de muşeţel – are o aromă fină, proaspătă, un efect calmant şi emolient pentru gât.
Puneţi într-un ibric 300 ml. de apă, 2 linguri de flori uscate de muşeţel, 1 lingură de ghimbir proaspăt ras şi 1 lingură de scorţişoară. Lăsaţi-le să fiarbă până când apa scade la jumătate. Strecuraţi lichidul, apoi adăugaţi sucul de la o jumătate de lămâie şi 1 ceşcuţă de miere. Luaţi câte 2-3 linguriţe pe zi.
- Sirop de morcov – este foarte bun împotriva afecţiunilor bronhiilor şi vă scapă de tuse.
Tăiaţi 1/2 kg. de morcovi în bucăţele, acoperiţi cu apă şi lăsaţi-i să fiarbă până când se înmoaie, după care îi daţi la o parte de pe foc. Zdrobiţi-i cu o furculiţă sau amestecaţi în blender. Nu aruncaţi apa în care au fiert morcovii – atunci când s-a răcit, puneţi în ea pasta de morcovi şi 3-4 linguri de miere. Luaţi 3-4 linguri pe zi.