Sfaturi

SINGURĂTATEA e la fel de periculoasă pentru SĂNĂTATE ca FUMATUL a 15 țigări pe zi!

Sociologii avertizează de mult timp cu privire la pericolul reprezentat de izolarea în care trăiesc tot mai multe persoane.

Singurătatea este mortală, deoarece aceasta poate duce la o serie de probleme, inclusiv tulburări de somn, niveluri ridicate de hormoni de stres, inflamare accentuată şi deteriorare a sistemului imunitar.

Izolarea socială afectează şi tinerii, nu doar persoanele în vârstă.

Noi cercetări care analizează studiile anterioare arată că persoanele care se confruntă cu problema singurătății au o durată mai scurtă de viață.

Singurătate = 15 țigări pe zi!

Julianne Holt-Lunstad, profesor de psihologie la Universitatea Brigham Young din Utah, a prezentat două meta-studii, la o întrunire a membrilor Asociației Americane de Psihologie.

Primul metastudiu a cuprins 148 de studii, reprezentând mai mult de 300.000 de participanți. Cercetarea  a stabilit că un număr mai mare de relaţii sociale se asociază cu un risc redus cu 50% de moarte prematură.

A doua meta-analiză se refererea la 70 de studii, reprezentând 3,4 milioane de persoane din SUA, Europa, Asia și Australia. Această analiză a constatat că izolarea, singurătatea și faptul de a trăi singur expune persoana aflată în această situaţie la un risc de a muri tânăr la fel de mare ca în cazul obezității.

Julianne Holt-Lunstad a constatat în studiul său că singurătatea reduce durata vieții oamenilor cu echivalentul a 15 țigări fumate pe zi.

  • ‘’În contextul unei îmbătrâniri accentuate a populaţiei, este de aşteptat ca efectele asupra sănătății publice să crească. Într-adevăr, multe ţări din întreaga lume recunosc că ne confruntăm cu o «epidemie de singurătate»’’, a declarat Holt-Lunstad într-un comunicat de presă.

Soluţionarea problemei mortalității premature

Oamenii ar trebui să se pregătească social şi financiar pentru pensionare, spune Julianne Holt-Lunstad,  deoarece atât de multe relaţii sociale sunt legate acum de locul de muncă.

De asemenea, designerii și planificatorii ar putea îndeplini un rol prin preocuparea de a asigura comunităților spaţii sociale, precum grădinile de exemplu, pentru a încuraja asocierile și interacțiunea dintre oameni.

Oamenii mai pot evita singurătatea prin adoptarea unei abordări mai proactive a socializării, a declarat Holt-Lunstad.

În loc să stea pe rețelele de socializare, oamenii singuri ar putea frecventa cluburi sociale sau şi-ar putea programa întâlniri cu vecinii.

În Anglia, de exemplu, persoanele în vârstă, izolate, pot apela o linie telefonică, Silver Line, pentru a vorbi cu cineva oricât doresc, pe orice subiect. Centrul primeşte aproximativ 10.000 de apeluri pe săptămână.

loading...
Loading...

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>