SINGURĂTATEA e la fel de periculoasă pentru SĂNĂTATE ca FUMATUL a 15 țigări pe zi!

Sociologii avertizează de mult timp cu privire la pericolul reprezentat de izolarea în care trăiesc tot mai multe persoane.

Singurătatea este mortală, deoarece aceasta poate duce la o serie de probleme, inclusiv tulburări de somn, niveluri ridicate de hormoni de stres, inflamare accentuată şi deteriorare a sistemului imunitar.

Izolarea socială afectează şi tinerii, nu doar persoanele în vârstă.

Noi cercetări care analizează studiile anterioare arată că persoanele care se confruntă cu problema singurătății au o durată mai scurtă de viață.

Singurătate = 15 țigări pe zi!

Julianne Holt-Lunstad, profesor de psihologie la Universitatea Brigham Young din Utah, a prezentat două meta-studii, la o întrunire a membrilor Asociației Americane de Psihologie.

Primul metastudiu a cuprins 148 de studii, reprezentând mai mult de 300.000 de participanți. Cercetarea  a stabilit că un număr mai mare de relaţii sociale se asociază cu un risc redus cu 50% de moarte prematură.

A doua meta-analiză se refererea la 70 de studii, reprezentând 3,4 milioane de persoane din SUA, Europa, Asia și Australia. Această analiză a constatat că izolarea, singurătatea și faptul de a trăi singur expune persoana aflată în această situaţie la un risc de a muri tânăr la fel de mare ca în cazul obezității.

Julianne Holt-Lunstad a constatat în studiul său că singurătatea reduce durata vieții oamenilor cu echivalentul a 15 țigări fumate pe zi.

  • ‘’În contextul unei îmbătrâniri accentuate a populaţiei, este de aşteptat ca efectele asupra sănătății publice să crească. Într-adevăr, multe ţări din întreaga lume recunosc că ne confruntăm cu o «epidemie de singurătate»’’, a declarat Holt-Lunstad într-un comunicat de presă.

Soluţionarea problemei mortalității premature

Oamenii ar trebui să se pregătească social şi financiar pentru pensionare, spune Julianne Holt-Lunstad,  deoarece atât de multe relaţii sociale sunt legate acum de locul de muncă.

De asemenea, designerii și planificatorii ar putea îndeplini un rol prin preocuparea de a asigura comunităților spaţii sociale, precum grădinile de exemplu, pentru a încuraja asocierile și interacțiunea dintre oameni.

Oamenii mai pot evita singurătatea prin adoptarea unei abordări mai proactive a socializării, a declarat Holt-Lunstad.

În loc să stea pe rețelele de socializare, oamenii singuri ar putea frecventa cluburi sociale sau şi-ar putea programa întâlniri cu vecinii.

În Anglia, de exemplu, persoanele în vârstă, izolate, pot apela o linie telefonică, Silver Line, pentru a vorbi cu cineva oricât doresc, pe orice subiect. Centrul primeşte aproximativ 10.000 de apeluri pe săptămână.

loading...
Loading...

Lasă un răspuns

Email-ul nu va fi publicat. Câmpuri obligatorii *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>