Silimarina din Armurariu, Ajutor Inegalabil Pentru Ficat și Bilă

În scaietele roșu – violet, crescut prin cele mai neprietenoase locuri, se găsește silimarina, un complex de substanțe flavonoide, cu un puternic rol de protecție și regenerare a celulelor hepatice.

Vorbim despre armurariu (Silybum marianum), cea mai des folosită plantă din lume pentru tratarea bolilor ficatului. Fructele sale bogate în silimarină măresc capacitatea celulelor hepatice de a rezista împotriva acțiunii toxinelor, stimulând funcția antitoxică a ficatului, precum și funcția de sinteză a hepatocitelor, mărind capacitaea de regenerare a acestora.

Ce este silimarina

Silimarina este un amestec de substanțe, care la rândul lui, conține șapte compuși majori: taxifolină, silicristină, silidianină, silibină A și B, izo-silibină A și B.

Principalul compus din silimarina este silibina, cunoscută ca și silibinină. Alături de ceilalți compuși ai armurariului, substanța este considerată un antitoxic redutabil, un adevărat antidot pentru organism, în ceea ce privește rezistența la cele mai puternice otrăvuri, începând de la ciupercile toxice, până la metalele grele sau gazele industriale.

armurariu

Armurariu (Silybum marianum)

Efectele benefice ale silimarinei

Cele mai importante proprietăți ale silimarinei din armurariu sunt caracterul antioxidant care combate acțiunea radicalilor liberi, regenerarea ficatului și proprietățile antiinflamatorii.

Ultimele studii efectuate au demonstrat faptul că silimarina îmbunătățește funcția hepatică, crescând speranța de viață a persoanelor care suferă de ciroză sau hepatită produsă în urma consumului excesiv de alcool.

În cazul consumului de ciuperci otrăvitoare, silimarina contracarează integral efectele acestora, atunci când este administrată în maximum 10 minute de la ingerarea ciupercilor. Administrată în primele 24 de ore, silimarina reduce semnificativ leziunile hepatice, crescând șansa de supraviețuire.

Silimarina și cancerul

Flavonoida silibinină, una dintre componentele silimarinei, poate reduce și chiar suprima creșterea celulelor tumorale. În acest caz, există efectele adjuvante pozitive, dovedite, în cancerul hepatic, cervical, de sân și de prostată.

Silimarina deține capacitatea de a reduce carcinogeneza indusă chimic și angiogeneza, fapt pentru care se transformă într-un agent pozitiv de susținere în metastazele de fază avansată.

♣ Pentru prevenirea cancerului, se va face la fiecare schimbare de anotimp, o cură cu semințe de armurariu, pe o perioadă de trei sapatamani, în care se vor consuma 4 lingurițe de tinctura pe zi.

♣ În cazul cancerului de prostată și hepatic, se va administra câte o linguriță de pulbere de semințe de armurariu, de 4 ori pe zi, în cure de 15 zile, cu pauză de 10 zile.

Silimarina și ficatul

Armurariul a primit avizul favorabil în tratamentul bolnavilor de ciroză hepatică, hepatită (cu virus A, B, C), steatoză hepatică, icter, cancer hepatic și insuficiență hepatică.

Planta acționează pozitiv asupra ficatului, protejându-l și regenerandu-l. Armurariul reduce nivelul transaminazelor, îmbunătățind histologia ficatului și crescând rata de supraviețuire în cazul celor diagnosticați cu ciroză sau hepatită cronică.

Silimarina acționează ca un important adjuvant în cazul alterării funcțiilor hepatice, îndeosebi prin efectul antioxidant și de stimulare a regenerării celulare. Mai mult decât atât, Comisia germană E, o importantă autoritate în domeniul confirmării efectelor remediilor naturale, recomandă armurariul pentru tratarea afecțiunilor hepatice și biliare, dispepsii, reflux gastric și balonare.

armurariu

Seminte – Pulbere de Armurariu

♣ În cazul bolnavilor de ciroză, se va lua câte o linguriță rasă de pulbere, de 4 ori pe zi, în cure de 21 de zile, cu pauză de 15 zile

♣ În cazul hepatitelor virale A, B și C, se va lua, într-o primă fază, 1 litru și jumătate de infuzie combinată pe zi, timp de 3 săptămâni. Se va face o pauză de 15 zile, după care se va lua câte o linguriță de pulbere, de 4 ori pe zi

♣ În cazul icterului și insuficienței hepatice, se va administra zilnic, câte o jumătate de litru de infuzie combinată de armurariu, în cure de 2 săptămâni, cu o săptămână pauză

♣ Pentru dischinezie biliară, litiază biliară, se va face un amestec de tinctură de armurariu și tinctură de anghinare, în proporții egale. Se ia câte 1 linguriță de amestec, de 4 ori pe zi, înainte de mesele principale. Tratamentul este valabil și în cazul dispepsiei sau al digestiei dificile.

Pulbere de semințe de armurariu

Se obține prin măcinarea semințelor de armurariu cu râșnița de cafea, după care se cerne prin sită. Pulberea se va preparara cu 5-10 minute înainte de administrare, astfel încât oxidarea principiilor active să fie pe cât mai mult evitată. Se ține sub limbă timp de 10-15 minute, după care se înghite cu apă.

Tinctură de armurariu

Se macină semințele de armurariu (50 gr.), se pune pulberea într-o sticlă închisă la culoare și se toarnă 250 ml. alcool alimentar de 70 de grade. Se închide ermetic și se ține la temperatura camerei, agitând des compoziția. Se strecoară, se filtrează și se depozitează în sticluțe mai mici. Termenul de valabilitate este de maximum 2 ani.

Infuzie combinată de armurariu

Într-o jumătate de cană de apă se adaugă 1-2 lingurițe de pulbere de semințe de armurariu și se lasă la înmuiat de seara până dimineața. Se filtrează, maceratul se pune deoparte, iar pulberea rămasă se opărește cu încă o jumătate de cană cu apă fierbinte, timp de 20 de minute, după care se lasă la răcit.

Se combină cele 2 extracte și se bea acest preparat cu un sfert de oră înaintea mesei.

Contraindicații

Preparatele pe bază de armurariu sunt contraindicate copiilor, femeilor însărcinate, femeilor care alăptează, persoanelor care au suferit de cancer indus de hormoni sau de alte afecțiuni produse de aceștia.

Produsele din armurariu trebuie evitate de persoanele alergice la mușețel, crizanteme, gălbenele, anghinare, coada-șoricelului, margarete sau kiwi, întrucât pot produce reacții alergice puternice, printre care șoc anafilactic.

Armurariul nu trebuie consumat în același timp cu tratamentul pentru reducerea glicemiei. În cazul în care urmați un tratament medicamentos, consultați medicul, înainte de a folosi armurariu (silimarină).

loading...
Loading...

2 Comments

  1. 1
  2. 2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *