Alimentație, Tratamente naturiste

SEMINŢELE de DOVLEAC: de ce să le consumăm şi cum să ne tratăm cu ele

Dietologii din Japonia pun seminţele de dovleac (bostan) pe primul loc în tabelul produselor alimentare.

Motivul: ele conţin 36-52% grăsimi, vitamine, microelemente şi, mai ales, zinc.

Pentru a fi eficiente terapeutic, seminţele de dovleac se consumă doar neprăjite (crude), deoarece prin preparare termică cea mai mare parte a proprietăţilor lor vindecătoare este distrusă.

Sursă bogată de zinc

Seminţele de dovleac sunt o bogată sursă de zinc – 14 g conţin 1 mg. din acest  mineral –  important pentru imunitate, creşterea şi diviziunea celulară, somn, bună dispoziţie, simţurile gustului şi mirosului, sănătatea ochilor şi a pielii, regularizarea insulinei şi funcţia sexuală masculină.

Alungă depresia

Seminţele de dovleac au efecte calmante psihice, reduc excitabilitatea şi ajută la redobândirea calmului şi echilibrului lăuntric. Se recomandă consumul a 200 g de seminţe de dovleac, zilnic, ca adjuvant în:

  • boli psihice (mai ales în faza incipientă);
  • tulburări hormonale sau de comportament la adolescenţi;
  • hiperexcitabilitate sexuală.

Aceeaşi doză se consumă ca adjuvant şi în bolile venerice, în tulburările de menopauză.

Tratează bolile de inimă asociate unor valori crescute ale colesterolului

Se consumă, zilnic, aproximativ 100 g de seminţe de dovleac, al căror ulei conţine acizi graşi polinesaturați, care sunt un elixir pentru vasele de sânge.

Semintele de dovleac crude sunt bogate in grasimi sanatoase

Elimină viermii intestinali

Seminţele de dovleac sunt probabil cel mai cunoscut leac popular pentru eliminarea viermilor intestinali.

– Un kilogram de seminţe de dovleac (fără coajă) se zdrobesc în mojar sau se macină cu râşnița electrică, după care se amestecă cu jumătate de kilogram de miere şi jumătate de pahar de lapte.

– Amestecul se împarte în trei cantităţi egale, care se consumă pe rând, în următoarele 3 ore. După 3 ore se iau 1-2 linguriţe de ulei de ricin. Tratamentul este indicat mai ales contra teniei şi ascarizilor. În general, reuşeşte de la prima tentativă. În caz contrar, se poate repeta o dată la 2 săptămâni.

Menţin sănătatea prostatei

Datorită conţinutului mare de zinc, specialiştii recomandă consumul de seminţe de dovleac în special bărbaţilor. În acest caz, se consumă decoctul de coji de seminţe de dovleac:

  • 2 linguriţe de coji de seminţe de dovleac fără sâmburi se fierb într-o cană de apă, la foc mic, până scade la jumătate; preparatul obţinut se lasă să se răcească şi se filtrează.

Se consumă câte o jumătate de cană din acest preparat, într-o singură repriză, dimineaţa, pe stomacul gol, în cură de 2 săptămâni.

Calmează durerile de articulaţii, gută

Seminţele de dovleac au efecte anti-inflamatorii. Pentru diminuarea durerilor, se adaugă 2 linguri de seminţe decojite (cu pieliţa verde păstrată) într-un pahar de apă caldă şi se lasă să se umfle peste noapte.

Dimineaţa, se dau prin maşina de tocat, se amestecă cu apa în care au stat noaptea, până se obţine o pastă omogenă, care se consumă în timpul zilei, în cure de 10-15 zile.

loading...
Loading...