Plante naturiste

SECRETELE tratamentelor cu PLANTE

Ca tratamentul cu plante să dea rezultate pozitive, trebuie să ţinem seama de câteva aspecte importante.

Dozajele, recoltarea plantelor şi durata tratamentului cu plante sunt foarte importante, atunci când apelăm la remediile naturiste.

Un adevărat sprijin în lupta cu bolile este planta culeasă, uscată sau preparată în zilele favorabile şi în condiţii prielnice.

Recoltarea plantelor medicinale

Se culeg, de regulă, în zilele cu luna plină, sau pe datele de 3, 7, 12, 17, 24 şi 28.

Prepararea leacurilor se face pe datele de 5, 8, 12, 13, 16 şi 28.

Urzica diferă de majoritatea plantelor, cea mai bună zi pentru culegerea ei fiind marţi, la răsăritul soarelui, în zilele cu lună nouă.

Recoltarea rădăcinilor

Rădăcinile se scot din pământ primăvara, în martie, sau timp de 10 zile, începând de la luna plină, cu excepţia primelor 2 zile de lună plină, când rădăcinile nu se culeg, deoarece acestea absorb mai multă apă şi concentraţia substanţelor terapeutice scade.

Ele se scot seara, târziu, pentru a nu fi expuse la lumina soarelui.

Recoltarea frunzelor

Se culeg de pe copacii şi arbuştii tineri, cel mai bine până la ora 13, când roua de dimineaţă s-a uscat, în zilele când luna este în creştere.

Pentru a avea efect, plantele trebuie culese, pastrate si folosite in anumite conditii

Recoltarea florilor

Se adună în zilele calde, cu soare, între orele 11-14, când luna este în creştere sau în zilele cu lună plină.

Toate plantele se usucă la umbră

Sau chiar la întuneric. Se păstrează într-un borcan, în loc ferit de lumină, ȋb săculeți de pânză sau în pungi de hârtie. Nu se fărâmiţează până în momentul folosirii. Plantele uscate corect îşi păstrează calităţile terapeutice timp de 1 an (sau 2, în unele cazuri).

Evitaţi folosirea vaselor de aluminiu

Pentru fierberea ceaiului, folosiţi doar veselă emailată, iar pentru macerat – veselă din faianţă sau din sticlă. Ceaiurile nu se păstrează mai mult de 24 de ore şi se beau uşor calde, dacă în reţetă nu sunt alte indicaţii.

Durata tratamentelor cu plante

Durata medie de tratament cu plante medicinale este egală cu 1,5 – 2 luni.

Însă nu vă grăbiţi să întrerupeţi cura de tratament, chiar dacă vă simţiţi mai bine. Ȋmbunătăţirea situaţiei este, uneori, temporară. Mai bine repetaţi curele de 2-3 ori, iar după o pauză de 6-7 luni, mai repetaţi o dată, pentru profilaxie şi fixarea efectului obţinut.

loading...
Loading...

Lasă un răspuns

Email-ul nu va fi publicat. Câmpuri obligatorii *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>