Savoare și Sănătate în Ceașca de Cafea cu..Cardamom

Originar din sudul Indiei, Ceylon și Malaezia, cardamom-ul, cunoscut și sub denumirea de ”chardamom” sau ”hell” (în țările arabe), cu al său parfum intens și unic, este introdus negreșit în deserturi, ceaiuri și cafele. 

Aroma cardamom-ului

Parfumul cardamom-ului este deosebit, fin, dar totodată, puternic, iute și dulce, ce lasă în urmă un gust de lămâie, portocală și camfor, planta fiind considerată un produs de marcă în bucătăriile orientale.

Una dintre cele mai vechi și prestioase arome din lume se află și printre cele mai scumpe, după șofran și vanilie.

Două soiuri de cardamom

Cele două soiuri de cardamom existente sunt ”Elettaria” și ”Amomum”. Original este cardamom-ul cu sămânță verde ”Elettaria”, praful acestuia fiind utilizat, în Orientul Mijlociu, ca și condiment pentru mâncăruri dulci, precum și ca aromă tradițională în cafea și ceai.

Spre deosebire de aroma intensă a celui negru (Amomum), cardamom-ul verde se prezintă cu o aromă mai fină și mai plăcută, fapt ce se reflectă foarte bine și în costul ridicat al condimentului ce ne poate transforma cafeaua într-un adevărat răsfăț al papilelor gustative.

De la cardamom se utilizează semințele, păstrate în păstăi închise, ale căror aromă poate rezista până la un an. Pentru obținerea unei cafele aromate cu cardamom, se poate opta fie pentru adăugarea câtorva păstăi în cafeaua fierbinte, fie adăugarea câtorva semințe la măcinarea boabelor de cafea.

cafea-cu-cardamom

Cafea cu Cardamom

Cafeaua cu cardamom, ”scut” antibacterian

În timp ce unii combină cafeaua cu lapte, alții cu rom, unii chiar și cu ceai, de ce nu și cu cardamom?  Considerat un puternic accelerator al metabolismului, cardamom-ul este folosit în mod eficient și în curele de slăbire.

♣ Despre cafeaua cu cardamom se spune că reprezintă un real inamic al grăsimilor, ca de altfel, și un bun remediu, dacă suferiți de constipaţie sau balonare. Cu toate acestea, dacă suferiți de sindromul de colon iritabil, evitați o astfel de metodă a servirii cafelei

♣ Un excelent remediu împotriva oboselii, cafeaua cu cardamom este recomandată spre consum în perioadele de stres, suprasolicitare sau menținerea tonusului cerebral

♣ Compușii din cardamom îmbunătățesc digestia, cresc apetitul, ajută la reducerea gazelor în tubul digestiv și previn greața, dar și vărsăturile

♣ Denumit și ”sămânța iubirii”, cardamomul se prezintă cu proprietăți afrodisiace, atât pentru femei, cât și pentru bărbați

♣ Stimulent nervos și antitoxic, semințele de cardamom au proprietăți antioxidante, antibacteriene, antifungice și antivirale

♣ Fiind un bun detoxifiant, cardamom-ul ajută la purificarea organismului și este benefic pentru tratarea ulcerelor bucale, infecțiilor tractului urinar și circulația sângelui în plămâni.

Cum se prepară cafeaua cu cardamom

Simbol al ospitalității arabe, cafeaua cu cardamom se prepară, de regulă, la ibric, pentru a obține acel guler de caimac, fără de care, aceasta ar rămâne ”dezbrăcată”, spun arabii.

  • Ingrediente

8 cești cu apă, 16 lingurițe cafea, 8 lingurițe zahăr, 1/3 linguriță praf de cardamom

  • Mod de preparare

♦ Pentru început, fierbeți apa cu zahărul, luați ibricul de pe foc și adăugați cafeaua, cu grijă

♦ După ce ați amestecat ușor, puneți pe foc ibricul, de încă 3 ori, până se umfla cafeaua, de fiecare dată

♦ La sfârșit, adăugați cardamom-ul

♦ Lăsați aproximativ 5 minute, pentru ca zaţul să aibă timp să se așeze, și turnați cafeaua în cești

♦ O puteți servi fierbinte, cu spumă de lapte sau frișcă.

Nu consumați mai mult de două cești de cafea cu cardamom într-o zi!

 

3 Comments

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *