Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

Şapte alimente cu acţiune benefică în DIABETUL de TIP II – le avem ȋn bucătărie şi le consumăm frecvent

Diabetul de tip II debutează, de obicei, la persoanele cu vârsta peste 30 de ani, însă poate apărea şi la copii sau adolescenţi.

În diabetul zaharat de tip II, pancreasul continuă să producă mai multă insulină, în unele cazuri chiar mai multă decât în mod natural.

Organismul dezvoltă rezistenţă la efectele insulinei, existând astfel un deficit insulinic.

Din fericire, există anumite fructe, legume şi condimente care au o acţiune benefică pentru bolnavii de diabet, printre cele mai importante fiind menţionate:

Fibrele alimentare

Diabetul de tip II poate fi ţinut sub control printr-o alimentaţie bogată în fibre, deoarece acestea   încetinesc procesul de absorbţie a carbohidraţilor, prevenind creşterea glicemiei peste pragul critic. Doza zilnică recomandată de fibre pentru persoanele diagnosticate cu diabet de tip II este de cel puţin 38 de grame pe zi pentru bărbaţi şi minimum 25 de grame pentru femei.

Cu toate acestea, suplimentarea aportului de fibre poate fi benefică pentru diabetici, informează un studiu publicat în Jurnalul de Nutriţie Clinică. Un aliment bogat în fibre conţine cel puţin 5 grame pe porţie: fasole, ovăz, broccoli, spanac, ardei graşi, legume cu frunze verzi, fructe cu coajă (mere, pere), tărâţe de grâu, cereale integrale, fructe de pădure, pâine de secară, nuci, fructe de avocado.

Oţetul

Oţetul este un leac tradiţional împotriva diabetului. Acidul acetic pe care îl conţine încetineşte goirea stomacului, ceea ce face ca mâncarea să sature mai bine, iar asimilarea carbohidraţilor să se producă mai lent.

Amestecaţi puţin ulei de măsline cu câteva linguri de oţet, adăugaţi câteva nuci zdrobite (opţional) şi folosiţi această combinaţie ca dressing pentru salate.

Turmericul

Turmericul este un condiment şi totodată un remediu folosit frecvent pentru tratarea diabetului. Curcuminul şi tetrahidrocurcuminul (substanţele sale active) au o acţiune antiinflamatorie, antioxidantă şi de combatere a diabetului, scăzând glicemia, crescând secreţia de insulină şi prevenind problemele renale.

Poate fi adăugat foarte simplu în alimentaţie. Spre exemplu, de fiecare dată când fierbeţi orez, adăugaţi în apă un sfert – o jumătate de linguriţă de pudră de turmeric. De asemenea, pot fi asezonate cu acest condiment şi conopida, cartofii sau alte legume.

Foile de dafin

Potrvit studiul dr. Richard Anderson, frunzele de dafin măcinate, adăugate în cantitate mică în mâncare, pot tripla eficienţa insulinei.

Pentru aceasta, se recomandă adăugarea unei 1/8 linguriţă de foi de dafin măcinate la supe sau sosuri. Pe lângă gustul bun, mâncarea va deveni mai sănătoasă.

alimente diabet tip 2
Diabetul, tinut sub control printr-o alimentatie echilibrata

Produsele lactate

Studiile realizate până în prezent atrag atenţia asupra legăturii dintre carenţa de vitamina D, consumul insuficient de lactate şi apariţia diabetului de tip II.

În organism, vitamina D lucrează împreună cu calciul, împiedicând astfel declanşarea diabetului de tip II, arată cercetările. Aşadar, din meniul zilnic nu ar trebui să lipsească laptele, iaurtul şi alte produse lactate.

Alte surse bune de vitamina D sunt somonul, sardinele şi macroul.

Ceaiul

Cofeina din ceai stimulează metabolismul, ţinând sub control greutatea corporală.

În urma unui studiu publicat în revista “Journal of the American College of Nutrition”, s-a demonstrat faptul că extractul de ceai verde contribuie la prevenirea disfuncţiei cardiace, la scăderea colesterolului ‘’rău’’ (LDL) şi creşterea colesterolului ‘’bun’’ (HDL), la reducerea valorii trigliceridelor, ca de atfel, la menţinerea unei greutăţi normale.

Prunele uscate

Borul poate reduce cantitatea de insulină necesară pentru stabilizarea nivelului glicemiei, informează un studiu al al Ministerului Agriculturii din SUA.

Prunele uscate sunt printre cele mai accesibile surse de aprovizionare cu acest oligoelement. Borul mai poate fi găsit şi în prunele proaspete, căpşuni, piersici, roşii, sparanghel şi varză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *