SÂNZIENELE ALBE calmează nervii şi cheamă somnul odihnitor

Credit: Photo by Giorgio Faggi

Sânzienele albe (Galium mollugo) se aseamănă foarte bine cu cele galbene, care sunt mai cunoscute.

Spre deosebire de sânziana galbenă, care este puternic amară, având proprietăţi tonice şi stimulente, sânziana albă are un gust slab dulceag, fiind calmantă şi relaxantă.

Recoltare

Sanzinele albe au tulpinile mai înalte (pot ajunge la un metru), florile albe, ca o ploaie de steluţe, iar mireasma lor este mai puţin accentuată decât cea a sânzienelor galbene. Parfumul lor aminteşte uşor de miere.

Se întâlnesc foarte des în povârnişuri şi pe margini de drum, mai mult culcate la sol decât în picioare în timpul înfloririi.

În scop terapeutic, se recoltează vârfurile înflorite ale tulpinilor, în toată perioada înfloririi, din luna iunie până în septembrie. Se usucă la umbră, în straturi subţiri.

Proprietăţi terapeutice

Părţile aeriene ale plantei conţin tanin, enzime, materii colorante, etc.

Sânzienele albe au proprietăţi diuretice, antispastice, antireumatice şi afrodisiace, ceea ce le dau eficacitate în diferite afecţiuni, precum: tulburări circulatorii, gută, icter, pleurezie, poliartroze şi reumatisme cronice.

Se întrebuinţează ca antispasmodic, diuretic, afrodisiac, calmant al nervilor, sedativ.

Sanzienele albe sunt calmante si relaxante

Administrare

Infuzie: peste 1 linguriţă de plantă uscată şi zdrobită se toarnă 1 ceaşcă de apă în clocot; se lasă acoperit timp de 10-15 minute, apoi se strecoară; se bea călduţ, ca antispasmodic, calmant al nervilor, diuretic.

Pulbere: obţinută din măcinarea acestei plante; se ia câte un vârf de cuţit (se ţine sub limbă câteva minute şi se înghite cu apă); este calmant al nervilor şi antispasmodic.

• O linguriţă din pulbere de sânziene albe, luată de 3-4 ori pe zi, pe stomacul gol, linişteşte psihicul şi conferă o stare de calm. Luată înainte de culcare, ajută la un somn odihnitor. În doze ceva mai mari, 3-4 linguriţe luate în doză unică, are efect afrodiziac.

• Infuzia obţinută prin opărirea a 2 linguri de plantă cu 1 litru de apă clocotită stimulează activitatea rinichilor şi calmează colicile renale. Este de un mare ajutor atunci când ne confruntăm cu nisip la rinichi sau atunci când un calcul urinar migrează.

Precauţii

Tratamentele pe bază de sânziene trebuie urmate cu prudenţă de persoanele diagnosticate cu hipocalcemie, deoarece, în opinia unor terapeuţi, sânzienele dizolvă calciul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articol precedent

BRIOŞE cu DOVLECEI – rapide, nutritive şi săţioase

Articol următor

Ceaiul de SCORŢIŞOARĂ şi multiplele sale beneficii pentru fizic şi psihic