Plante naturiste, Tratamente naturiste

SALVIA alungă bolile și oboseala specifice sezonului rece

Salvia (Salvia officinalis) este o plantă folosită adesea ca detoxifiant, protector împotriva diverselor infecții, tonic nervos și psihic, reȋntineritor.

Salvia este un leac excelent pentru menținerea sănătății, inclusiv în sezonul rece, deoarece are efecte detoxifiante puternice, acționând asupra cauzelor profunde ale bolilor.

Tratează răceala și gripa, având efect antiviral. De asemenea, salvia reduce febra, reduce secrețiile în exces de pe căile respiratorii, calmează durerile de cap și musculare provocate de infecțiile cu viruși gripali.

Ceai de salvie

Recomandat în boli ale aparatului respirator (traheite, bronșite, astm bronșic), ca dezinfectant și antiinflamator.

  • 2 linguri de frunze de salvie uscate și măruntite groșcior se dau în clocot 2-3 minute, în 250 ml. de apă, se lasă la infuzat timp 30 de minute, după care se filtrează. Se îndulcește după gust cu miere. Se beau câte 3 căni de ceai pe zi.

Pulbere de salvie

Recomandată în bronșită, astm, rinită, sinuzită, bolile respiratorii cu secreții abundente.

  • Se ia câte o jumătate de linguriță cu pulbere de salvie, de 4 ori pe zi, timp de 1 lună.

Infuzie combinată de salvie

Indicată în bronșită virală acută, rinită virală acută (răceală), gripă.

Salvia are efect antiviral

Se pun la macerat 3-4 linguri de salvie mărunțită în jumătate de litru de apă, timp de 8-10 ore, după care se filtrează. Preparatul rezultat se pune deoparte, iar planta rămasă după filtrare se fierbe în încă jumătate de litru de apă, vreme de 5 minute, după care se lasă să se răcească și se filtrează.

  • În final, se amestecă cele două extracte, obținându-se aproximativ 1 litru de preparat, care se administeaza pe percursul zilei. O cură de 7 zile reduce febra, reduce secrețiile în exces de pe căile respiratorii, calmează durerile de cap și musculare provocate de infecțiile cu viruși gripali.

Oțet de salvie

Completează tratamentul în bronșită virală acută, rinită virală acută (răceală), gripă.

  • Se pun la macerat 50 g de frunze de salvie mărunțită într-un litru de oțet natural de mere sau de mere și miere, vreme de 2 săptămâni. Cu acest oțet de salvie (filtrat) se fac frectii pe tot corpul, insistându-se asupra toracelui, mâinilor, cefei, tâmplelor și frunții.

Băi cu salvie

Băile cu salvie dau o stare de tonus psihic și de vioiciune, alungă oboseala și dau corpului un miros plăcut.

  • Pentru revigorare, se fac băi cu infuzie combinată de salvie (5 litri la o cadă de apa), de 2 ori pe săptămână.

Precauții, contraindicații

Salvia este contraindicata în sarcină, alăptare, epilepticilor. În cazul diabeticilor insulino-dependenți, în timpul administrării salviei, glicemia va fi strict supravegheată.

loading...
Loading...