Alimentație, Rețete de slăbit

SALATA VERDE nu ar trebui să ne lipsească de la mese, mai ales de la cele hiper-calorice. Ne ajută DIGESTIA și previne ÎNGRĂȘAREA

La noi, salata verde (Lactuca sativa) este singurul aliment-medicament amar, cu efecte detoxifiante, consumat pe scară largă.

Substanțele cu gust ușor amărui din frunzele salatei au proprietăți cu adevărat miraculoase, mai ales atunci când sunt consumate în cantități mari:

  • stimulează digestia și metabolismul
  • drenează și tonifică ficatul
  • intensifică tranzitul intestinal
  • înlătură atonia (‘’lenea’’) organelor interne
  • curăță vasele de sânge
  • reglează activitatea anumitor glande endocrine.

Ajutor natural al digestiei

Suprasolicitată de abundența meselor de sărbători, digestia noastră are nevoie de câteva ajutoare.

Salata verde este un aliat în problemele de tranzit intestinal. Cea mai indicată este salata creață, cu frunze ceva mai tari, care, deși sunt mai aspre și ușor amare, stimulează puternic activitatea ficatului.

Are efect tonic digestiv instantaneu

Salata verde, consumată cu oțet de mere și presărată cu puțin piper negru, este de mare ajutor persoanelor cu digestie lentă.

Servită cu aproximativ 15 minute înainte de masă, efectul tonic digestiv apare imediat: secreția gastrică este mărită ușor, la fel ca și cea biliară, mişcările tubului digestiv sunt intensificate, ușurând astfel digestia și prevenind stările de greutate în stomac, greață, etc.

Combate constipația

Salata verde este bogată în fibre alimentare – substanțe nedigerabile, care acționează în interiorul intestinelor ca un piston, împingând materiile reziduale spre a fi eliminate.

Acestea mai sunt supranumite ‘’mătura intestinului’’, întrucât au și un efect foarte important pentru sănătate, și anume, de curățare a pereților tubului digestiv.

  • Sunt suficiente 100 de grame de salată, consumate de 2 ori pe zi, eventual cu pâine neagră, pentru a  asigura necesarul de fibre alimentare al organismului și pentru a combate constipația.

Se recomandă adăugarea de ulei de măsline în salată și acrirea ei cu oțet de mere și miere.

Ajută și la scăderea în greutate

Salata verde este un ajutor foarte prețios, mai ales acum, de sărbători, când este consumată în timpul unor mese hiper-calorice, ajutând la diminuarea cantității de hrană grea ingerată.

Salata verde accelerează procesele de eliminare, reduce volumul de hrană bogată în calorii și, nu în ultimul rând, reglează spontan apetitul.

  • Pentru combaterea ȋngrăşării, se consumă salată verde, atât înainte de masă, cât și în timpul ei, cu alte feluri de mâncare. Cu doar 500 g de salată pe zi, se va constata, după doar 1 săptămână, o pierdere semnificativă de kilograme.

Precauții

Persoanele care suferă de colită de fermentație sunt sfătuite să consume cu moderație salată verde, și doar atunci când este de curând preparată, altfel existând riscul agravării acestei afecțiuni.

 

 

loading...
Loading...

Lasă un răspuns

Email-ul nu va fi publicat. Câmpuri obligatorii *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>