SALATĂ de PĂTRUNJEL contra ANEMIEI și a deficitului de FIER în organism

Pătrunjelul (Petroselinum crispum) se numără printre cele mai populare plante culinare din lume.

Deseori subapreciat, pătrunjelul are importante calități nutritive.

Ca urmare a conținutului bogat de fier, dar și a vitaminei C (care ajută la absorbția fierului), pătrunjelul tratează și previne anemia.

Anemia constă în scăderea, sub valorile normale, a numărului de globule roşii (hematii) şi a cantităţii de hemoglobină la unitate de volum a sângelui.

Se reduce astfel cantitatea de oxigen şi substanţe nutritive transportate de sânge către diferite ţesuturi din organism.

Pătrunjelul combate deficitul de fier

Frunzele patrunjelului sunt bogate în fier: 5 mg la 100 de grame de frunze.

Ele conțin, totodată, o cantitate ridicată de vitamina C, care ajută la asimilarea acestui oligoelement (conțin de trei ori mai multă vitamina C decât portocalele și de 2,5 ori mai multă decât lămâile).

Contra anemiei feriprive și a deficitului de fier în organism se recomandă salata de pătrunjel.

De altfel, salata de pătrunjel este foarte bogată și în vitamina B12, care joacă un rol esențial în formarea globulelor roșii.

Pătrunjelul conține substanțe care ajută la producerea vitaminei B12 în organism, o vitamină necesară și pentru menținerea imunității organismului la parametri optimi, buna funcționare a gonadelor, etc.

Cu un conţinut bogat în fier, pătrunjelul are capacitatea de a remedia stările de slăbiciune, ameţeală  şi oboseală, prin producerea de celule roşii care vor echilibra nivelul de hemoglobină.

Salată de pătrunjel

Se spală, se tamponează cu un prosop de hârtie și apoi se taie mărunt 2-4 legături de pătrunjel proaspăt.

Se adaugă puțin ulei de măsline și sucul de la un sfert de lămâie. Opțional, se mai poate pune un cățel de usturoi, semințe de dovleac tocate mărunt (crude) ori susan.

Contra anemiei, anemiei feriprive și a deficitului de fier în organism, se consumă câte 50 g salată de pătrunjel, zilnic, în cure de 4 săptămâni, urmate de alte 2 săptămâni de pauză, după care se reia.

Piureul din rădăcină de pătrunjel se asimilează ușor

Rădăcina de pătrunjel conține cantități destul de mari de fier asimilabil, util în tratarea anemiei feriprive.

Se consumă pătrunjel fiert, eventual sub formă de piureuri, câte 50-70 g pe zi, în cure de 3 săptămâni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.