Rețete naturiste, Tratamente naturiste

SALATĂ de LEURDĂ – cea mai simplă reţetă care face minuni în corp!

Leurda (Allium ursinum) este considerată un adevărat dar al naturii de care ne putem bucura în lunile martie – aprilie.

Găsim leurdă în pieţe şi mai ales în pădurile unde are suficientă lumină şi căldură, preferându-le pe cele de stejar şi de pin, care sunt mai deschise.

Culegerea şi păstrarea frunzelor de leurdă

Frunzele de leurdă se taie primăvara devreme, în martie-aprilie, înainte ca plantă să înflorească.  Se  prepară imediat sau se depozitează la rece, pentru că altfel se alterează foarte uşor.

Frunzele de leurdă se păstrează în frigider, în pungă de plastic, până la 5 sau chiar 7 zile, dacă sunt proaspete. Nu se spală înainte de a fi puse la rece.

Una dintre cele mai sănătoase variante de servire a leurdei este sub formă de salată – un preparat cu efecte detoxifiante excepţionale. Iată reţeta pe care nu ar trebuie să o omitem în această perioadă:

Salată de leurdă

Reţetă (pentru o porţie)

  • Se ia o mână de frunze proaspete, se spală cu apă rece şi apoi se taie nu foarte mărunt, în fâşii de 3-4 cm. Frunzele de leurdă tăiate se pun într-un vas, iar peste ele se toarnă 1 linguriţă de ulei de măsline extravirgin (are un puternic efect anti-colesterol), 1-2 linguriţe de oţet de mere şi puţin mărar tocat. De regulă, nu se adaugă sare, excepţie făcând persoanele hipotensive, la care un aport crescut de sodiu este benefic.

Consum

  • Se consumă două asemenea salate pe zi, ca aperitiv la începutul mesei de prânz şi la începutul mesei de seară. O cură durează minimum 3 săptămâni, având următoarele beneficii:

Leurda, o planta cu efecte detoxifiante exceptionale

Stimularea imunităţii

Curăţarea organismului de toxine

Colesterol mărit

Varice şi hemoroizi

Flebită şi tromboflebită (prevenire şi combatere)

Colită de fermentaţie, constipaţie

Combaterea efectelor secundare ale tratamentului cu antibiotice

Prevenirea bolii canceroase, în special a cancerului bucal, pulmonar, de esofag, de colon, tiroidian, cancerul testiculelor, cancer genital la femei (uterin, ovarian), cancer urinar

Deficit de magneziu

Anemie feriprivă

Astm, astm alergic

Bronşită cronică, pneumonii recidivante

Optimizarea tonusului fizic şi psihic.

Precauţii, contraindicaţii

Tratamentul cu leurdă va fi abordat, totuşi, cu prudenţă de persoanele cu colită, care, în primele 3-5 zile, vor lua doze mici (10 g) din această plantă. Şi persoanele care suferă de gastrită hipo­acidă sau indigestie trebuie să consume leurdă cu prudenţă, fiind recomandate pentru început doze mici, care vor fi mărite ulterior, în funcţie de reacţia organismului. Leurda este contraindicată mamelor care alăptează, deoarece poate afecta calitatea laptelui şi poate provoca colici sugarului.

Cautari:
    salata de leurda reteta |
loading...
Loading...

Lasă un răspuns

Email-ul nu va fi publicat. Câmpuri obligatorii *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>