Salată de broccoli, humus şi supă – cremă cu NUCI. Delicioase şi perfecte în POST

Preparatele cu nuci sunt sănătoase şi pot fi consumate de oricine, inclusive de persoanele care urmează o dietă complet vegetarian sau vegană, ori în cazul cărora consumul produselor de origine animală este contraindicat.

Nucile reprezintă o sursă de energie, antioxidanţi, fibre, minerale şi vitamine, motiv pentru care nu ar trebui să lipsească din dietă.

Preparatele pe bază de nuci sunt ideale atât în perioadele de post, precum şi în cazul celor care urmează o dietă complet vegetariană sau vegană.

Salată de broccoli, cu nuci şi ciuperci

Ingrediente

Ciuperci albe (de mărime medie); broccoli; ulei de nucă; 2 căni de nuca; 1 lingură de ulei de susan;  1 lingură de sos de soia; 1 linguriţă de sare (sau după gust); 1 lingură de usturoi proaspăt tocat; 1 lingură de ghimbir rădăcină proaspăt tocat; puţin piper negru măcinat; puţin ardei de Cayenne sau puţină boia; oţet natural

Mod de preparare

Ciupercile se spală, după care se amestecă într-un bol încăpător cu puţin ulei de nucă, uleiul de susan, sosul de soia, sarea, usturoiul, ghimbirul, piperul, ardeiul sau boiaua.

Se fierbe rapid sau se încălzeşte la aburi o cantitate suficientă de broccoli, până când devine moale şi capătă o nuanţă de verde închis. Se scurge, se spală sub un jet de apă rece, se scurge din nou de apă şi se pune pe prosoape de bucătărie, pentru ca acestea să absoarbă apa rămasă. Broccoli se adaugă la ciupercile marinate, amestecând cu grijă.

Bolul se acoperă, iar salata se lasă la temperatura camerei, timp de 2 ore, înainte de a fi consumată. Cu un sfert de oră înainte de servire, în salată se adaugă puţin oţet natural, iar înainte de servire se presară nucile coapte.

Humus cu nuci

Ingrediente

o jumătate de cană de miez de nucă; 3 linguri de ulei de nucă presat la rece; 1 căţel de usturoi tăiat în patru; o jumătate de linguriţă de coajă de portocală rasă; un sfert de cană de suc de portocale proaspăt stors; sare; piper (opţional); năut

Mod de preparare

Năutul se pune la înmuiat peste noapte, în apă cu bicarbonat, iar a doua zi se spală şi se fierbe până ce bobul devine sfărâmicios, apoi se scurge de apă.

Miezul de nucă se coace la cuptor, timp de aproximativ 8 minute, iar după ce se răceşte, se pune în blender, împreună cu uleiul de nucă şi usturoiul, amestecând până când amestecul devine cremos.

humus cu nuci

Humus cu nuci

Se adaugă năutul pregătit dinainte, coaja de portocală rasă, sucul de portocale, sarea şi piperul. Se mixează până când amestecul devine ca o pastă.  Se poate servi împreună cu salate de crudităţi sau alături de felii de pâine integrală, preparată în casă.

Supă – cremă de ciuperci şi nuci

Ingrediente

1 kg. de ciuperci proaspete; două treimi de cană de ceapă tăiată mărunt; ulei de măsline presat la rece; o cană de apă de izvor; 1 linguriţă şi jumătate de cimbru proaspăt, tocat, sau o jumătate de linguriţă de cimbru uscat; o cană de miez de nucă; o jumătate de cană de lapte de soia; piper negru măcinat; alte condimente, după gust

Mod de preparare

Ciupercile se taie fin şi se călesc cu ceapa, într-un amestec de ulei de măsline presat la rece şi apă, în proporţia de o lingură de ulei la o lingură de apă, vreme de 5 minute.

Se adaugă apa de izvor, se aduce la punctul de fierbere, după care se adaugă cimbrul şi se mai lasă lasă acoperit, la foc mic, timp de aproximativ 5 minute.

În blender, se adaugă miezul de nucă şi laptele de soia, mixând bine, până la obţinerea unei creme. Peste acestea se toarnă supa de ciuperci şi se amestecă. Preparatul se lasă să fiarbă la foc mic, timp de 4 – 5 minute, până ce se îngroaşă uşor.

La final, se serveşte cu puţin piper proaspăt măcinat sau alte condimente, după gust.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *