ROŞIILE cu Ethrel, atac la sănătate – ce cumpărăm, de fapt, din pieţe şi supermarket

Pericolul se vinde la kilogram! Aceasta este concluzia la care au ajuns specialiştii în legumicultură, în ceea ce priveşte calitatea roşiilor româneşti.

Deşi mulţi dintre noi suntem tentaţi să credem că roşiile româneşti reprezintă o garanţie a calităţii, realitatea este una complet diferită. Adevărul este la fel de amar ca gustul roşiilor lipsite de orice savoare, prezente pe tarabe sau nelipsite din supermarket-uri.

Productivitatea, mai presus de calitate

Deşi cultivate în România, majoritatea roşiilor nu pot fi numite soiuri tradiţional româneşti, fiind  mai degrabă un ‘’cocktail’’ de substanţe chimice, obținute din seminţe hibride.

Seminţele hibride sunt obţinute prin selecţii repetate, însă, în acest caz, principalul criteriu de selecţie constă în productivitate, şi nicidecum în calitate.

Legumele din supermarket-uri, spre exemplu, care atrag privirea cumpărătorului, prin aspectul impecabil, însă total lipsite de gust, au fost cel mai probabil obţinute din seminţe hibride, ale căror productivitate a a fost realizată doar cu îngrăşământ chimic.

Potrivit experţilor în domeniu, legumele din supermarket-uri nu sunt decât resturile pe care alţii le aruncă, iar noi le cumpărăm.

De ce nu mai au gustul de altădată?

Soiurile tradiţionale româneşti sunt pe cale de dispariţie, fiind preferate în schimb soiurile hibride, cu o productivitate mai mare, cu o calitate nutritivă inferioară şi lipsite de gust.

În prezent, cultivatorii solicită hibrizi de tomate productivi, cu fructe mari, care să depăşească 180 de grame, cu fermitate şi durată mare de păstrare după recoltare, cu o culoare uniformă şi un aspect plăcut.

Consumatorii, pe de altă parte, cer tomate gustoase, aromate, zemoase, bogate în substanţe nutritive şi vitamine.

Una dintre principalele cauze pentru care tomatele nu mai au gustul de altădată constă în soiul sau hibridul folosit în cultură. În dorinţa lor de a creşte productivitatea, amelioratorii au introdus o genă ce conferă fructului o mai mare durată de păstrare după recoltare. Cu toate acestea, roşia capătă o pulpă tare, fibroasă, însoţită deseori de cep lemnos în interior.

Totodată, din dorinţa de a obţine fructe măturate uniform, au fost înlăturate creaţiile ce conţin gena responsabilă cu formarea cloroplastelor – esenţiale pentru fotosinteza şi absorbţia zahărului, ceea ce a dus la scăderea semnificativă a calitaților gustative şi nutriţionale ale fructului.

Astfel, prin tehnologia modernă, în care cultura este realizată pe suport inert, iar plantele sunt alimentate cu ‘’perfuzorul’’ la rădăcină, cu substanţe chimice de sinteză, gustul şi aroma roşiilor sunt modificate în totalitate, planta neavând posibilitatea sau libertatea de a prelua din sol elementele nutritive selectate de ea.

‘’Minunea’’ care coace roşiile în mai puţin de 3 zile: Ethrel-ul

Maturarea forţată a tomatelor se realizează pe mai multe căi, contribuind la deprecierea aromei şi gustului. O modalitate frecvent întâlnită în rândul cultivatorilor, pentru grăbirea maturării fructelor, constă în folosirea unor substanţe stimulatoare, extrem de periculoase pentru sănătatea omului şi a mediului, printre care cele de tip Ethrel.

rosii
Rosii

Această substanţă nu a mai fost avizată pentru legumicultură, însă nu din cauza vreunor efecte nedorite asupra sănătăţii oamenilor, ci pentru că limita maximă de rezidii permisă a fost stabilită la un nivel de concentraţie mai redus.

Deşi interzis, Ethrelul continuă să fie folosit de legumicultori. Motivul: substanţa conţine un hormon chimic care stimulează coacerea în mod natural a roşiilor.

Deşi produsul nu este toxic, dacă se respectă acea pauză de 10 zile de la stropire – timp în care substanţa ar părăsi planta – majoritatea legumicultorilor continuă să opteze pentru aceeaşi procedură: stropirea plantelor, închiderea serei respective, astfel încât substanţa să nu ‘’evadeze’’.

Astfel, în mai puţin de 3 zile, roşiile sunt coapte, iar restul plantei se usucă – fapt care pare să fie pe placul producătorilor, care aleg să vândă legumele la preţ mare, la început de sezon, urmând ca în acelaşi loc să planteze, apoi, alte legume.

Deşi conştienţi de pericole, aceştia prezintă consumatorului roşii cu o concentraţie ridicată de Ethrel, care pot fi recunoscute după forma ţuguiată (nu numai), interiorul verziu, miez tare şi gust necopt.

Odată ingerată, această substanţă poate produce arsuri ale mucoaselor şi iritaţii gastrointestinale. În plus, nediluat, Ethrel-ul este coroziv, poate cauza răni ale ochilor şi poate produce arsuri la nivelul pielii.

Cum recunoști o roșie coaptă cu ajutorul Ethrel:

Dacă vrei să descoperi exact cum s-a copt leguma pe care vrei s-o cumperi, natural sau cu ajutor, singura variantă este cu ochiul liber. Tomatele coapte cu Ethrel, deși sunt roșii la exterior, în interior vor fi verziu, iar miezul va fi mai tare decât în mod normal și va avea un gust necopt. Unele roșii pot fi țuguiate de la folosirea produsului, acest țugui de fapt este o malformație a fructului, iar tomatele nu au codițe, acestea fiind arse. O buna modalitatea de a evita rosiile tratate cu hormoni de creștere, este alegerea celor care încă mai au ciorchine sau coroniță verde.

 

Rosii cu ethrel
Rosii cu ethrel

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinată şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA)spun “că în cadrul laboratoarelor din reţeaua ANSVSA care realizează analize din produse alimentare de origine vegetală, nu se efectuează determinarea prezenţei produsului Ethrel sau a altui produs utilizat pentru maturizarea rapidă a legumelor”

Roşii cu gust, din seminţe ţărăneşti

Deci, pentru a evita roşiile tratate cu hormoni de creştere, se va opta pentru cele care au ciorchine sau coroniţa verde.

De asemenea, se poate opta pentru roşiile obţinute din seminţe tradiţionale, ţărăneşti, de calitate superioară, nutritive şi mult mai gustoase, care provin dintr-un sistem agricol tradiţional în care nu sunt folosite pesticide sau fertilizatori chimici.

În plus, roşiile obţinute din seminţe tradiţionale conţin polifenoli, substanţe care acţionează ca antioxidanţi, protejează împotriva unor boli comune, diminuează efectele îmbătrânirii, protejează celulele şi substanţele chimice ale organismului de prejudiciile provocate de radicalii liberi – atomi reactivi care contribuie la lezarea ţesuturilor din corp.

Cei care doresc să adopte un stil de viaţă sănătos şi să promoveze, totodată, produsele româneşti, pot obţine seminţe tradiţionale, gratuit, din partea asociaţiilor destinate acestor scopuri.

40 comentarii

 1. Eu am luat anul trecut de la cap gurbanesti, au fost excelente! Dar e adevarat ca in vara cand e sezonul lor…in restul anului nu vand rosii, vand bulion etc deci tind sa cred ca au produse ok…

 2. Cele aduse din afara oare sunt bio?da cred zici ca mananci cauciuc ce sa facem si noi din cate mai inteleg si eu atat cat inteleg ce e romanesc nimic nu este bun concluzia?

  1. Draga Rodica, daca nu ai rabdare sa citesti tot articolul, esti hilara. Nu vreau sa citez din articol, dar citeste pina la capat. Rosiile taranesti din soiuri autohtone, netratate, sunt singurele bune. Rosiile “romanesti” doar prin producerea lor in tara, dar provenite din hibrizi externi, si mai ales, tratate pentru a se “coace” in 3 zile pentru maximizarea profitului, sunt periculoase si inutile.In rezumat, alege rosii cu ciorchine , sau au cel putin coronita verde. Deci citeste tot, nu doar titlul si inceputul.

  1. Elena nu ai citit articolul sau nu l-ai inteles????
   Chiar asta specifica:PRODUSELE TRADITIONALE ROMANESTI SUNT SINGURELE BUNE!!!!

 3. Bateți câmpii.! Țăranii le culeg coapte, pe când cele din Spania, Turcia, s.a. se coc pe vapor, fiind culese verzi. Dar nu asta contează, v-ați făcut targhetul la accesări pentru acest articol.

 4. La data asta nu poate exista rosii cu Ethrel . Rosiile se pun in sera din decembrie sau noiembrie. De la samanare pana la rosie coapta trebuiesc 4 luni.Deci acum sunt rosii si coapte fara etriel ,le-a venit sorocul dupa 5 luni. Nu vedeti ca nu are logica ce se papa aici.Da rosii din import ati mancat?Rosiile din importy nu se cultiva in pamant si au gust de apa statuta.

  1. Cititi articolul pina la capat, altfel titlul va inseala. Este vorba de rosiile “romanesti” doar prin producerea lor in tara, dar provenite din hibrizi externi, si mai ales, tratate pentru a se “coace” in 3 zile pentru maximizarea profitului, periculoase si inutile.Fara substantele benefice, fara gust si fara miros de rosii. Dar avand introdusa o gena de conifer, foarte rezistente(mai rezistente decat ambalajul, in gluma desigur).
   Veti invata la finalul articolului cum sa le selectati pe cele sanatoase.

 5. Ne otraveste orice dar otrava exista in toate alimentele mai mult sau mai putin, deci inseamna ca nu este intamplator ci cu intentie! De ce este permisa aceasta substanta? Apropo, nu numai in supermarket exista otravuri si producatorii particulari folosesc aceleasi substante. Situatia este scapata de sub control oricum.

 6. Nici cele de la ,, tarani” nu sunt naturale…mergeti la Vidra-Ilfov sa vedeti cum se ,, fabrica” legumele..de la samanta pana la maturizarea legumii…cum se baga floarea de rosie in pahar pentru a o stimula…in trei saptamani veti vedea rosii, ardei etc…mutanti…

  1. Pai acum si taranii ajuta legumele sa creasca ,nu in 4 luni de zile ,mult mai repede ca sa poata si ei sa le scoata mai repede la vinzare. Si le stimuleaza cu tot felul de pesticide si multe altele care ajuta la o crestere mai rapida.asa ca toate legumele si fructele sint imbibate de pesticide .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articol precedent

Scăpaţi de pietre la rinichi şi arsuri la stomac, cu MAZĂRE VERDE

Articol următor

Şase ALIMENTE periculoase, care ne pot îngrăşa în POSTUL PAŞTELUI