Plante naturiste, Tratamente naturiste

RHODIOLA ROSEA: ‘’radacina de aur’’ care vindecă și înviorează organismul

Rhodiola Rosea, cunoscută și sub denumirea de ‘’rădăcina de aur’’, este o plantă perenă alpină, nativă în zona circumpolară, în nordul Canadei, Alaska.

Rhodiola prezintă proprietăți adaptogene foarte ridicate, ceea ce înseamnă că ajută corpul să se adapteze la stresul fizic, chimic și de mediu.

‘’Radacina de aur’’ are un istoric îndelungat, fiind menționată de către medicul grec Dioscorides la începutul secolului I ca o plantă cu extraordinare proprietăți vindecătoare și de învigorare a organismului.

Cum arată

Rhodiola Rosea este o plantă perenă cu flori galben-verzui, din familia Crassulaceae, care crește pe stânci și pe munți la altitudini de până la 2280 de metri.

Dintr-o singură rădăcină cresc mai mulți lăstari, care pot ajunge la 35 – 40 cm. ȋnălțime.

Rhodiola crește în regiunile reci de pe Glob, în special în zona arctică, munții din Asia Centrală, în estul Americii de Nord de la Insula Baffin la munții din Carolina de Nord și părțile muntoase din Europa, cum ar fi Alpi, Pirinei și Carpați, Scandinavia, Islanda, Marea Britanie și Irlanda.

Cum se consumă Rhodiola

Rhodiola poate fi administrată sub formă de capsule sau pudră, ca supliment alimentar, ceai, tinctură sau tonic.

Se găsește în magazinele naturiste sub următoarele forme: rhodiola sirop, rhodiola pulbere (rhodiola rosea pudră), rhodiola extract, rhodiola pastile, rhodiola rosea ceai.

Rhodiola Rosea are proprietati adaptogene ridicate

  • Sub formă de supliment alimentar

Doza zilnică recomandată este de 250-500 mg, de 2-3 ori pe zi,cu 15 minute înaintea mesei,  în cure de 3 luni.

  • Ceaiul de rhodiola

Se prepară din rădăcina plantei: 5 g la 1 cană de apă (250 ml.). Se toarnă apă clocotită peste rădăcina mărunțită și se lasă la infuzat timp de 4 ore. Ceaiul se bea pe tot parcursul zilei (de 3-5 ori pe zi).

Pentru un gust mai plăcut, ceaiul se poate combina cu suc de fructe natural sau alt tip de ceai.

  • Pulbere de rhodiola

Doza zilnică recomandată este de maximum 1-2 g (1 linguriță), de 1-2 ori pe zi.

Se amestecă o jumătate de linguriță sau o linguriță de pulbere (aproximativ 1 sau 2 g de pudră) cu apă, shake-uri, sucuri de legume sau de fructe naturale și se consumă de 1-2 ori pe zi.

Beneficiile consumului de rhodiola

  • Stimulează imuntatea
  • Accelerează arderea grăsimilor
  • Crește energia și performanțele atletice
  • Scade nivelului de cortizol (hormonul stresului)
  • Combate depresia și ȋmbunătățeşte funcția cognitivă
  • Ȋmbunătățeşte funcția sexuală
  • Are rol antiaging
  • Susține abilitatea organismului de a se adapta la stres
  • Crește rezistența organismului la o serie de substanțe chimice, biologice și la diferite surse de stres mental și psihic.

 

 

 

loading...
Loading...

Lasă un răspuns

Email-ul nu va fi publicat. Câmpuri obligatorii *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>