Ceaiuri medicinale, Tratamente naturiste

Reţeta unui CEAI de PORTOCALE perfect pentru iarnă

Ceaiul de portocale are un efect revigorant, prin aportul de vitamine şi prin hidratarea pe care o asigură corpului.

Ceaiul aromat de portocale menţine sănătatea organismului datorită cantităţii mari de vitamina C pe care o conţine, fiind ideal şi în sezonul rece.

Luptă împotriva bolilor de sezon, întăreşte imunitatea, combate afecţiunile digestive şi durerile de cap.

Decoct de portocale

Mod de preparare

Se iau 4 portocale cu tot cu coajă şi se spală foarte bine, apoi se taie mărunt. Peste bucăţile de portocală se toarnă jumătate de litru de apă la temperatura camerei şi se lasă astfel de seara până dimineaţa, când se filtrează.

Maceratul (lichidul) obţinut se pune deoparte, iar portocalele se pun la fiert în alţi 500 ml. de apă, lăsându-se să clocotească la foc mic, timp de 3-5 minute, după care se lasă la răcit la temperatura camerei şi se strecoară. La final, cele două extracte se combină.

Administrare

Se obţine astfel un preparat amărui-acrişor, din care se beau 2-3 pahare pe parcursul unei zile, la nevoie sau în cure de 2-6 săptămâni.

Ideal în anotimpul rece

Decoctul de portocale luptă împotriva virusurilor şi a bacteriilor, tratează tusea, astmul, bronşita, durerile în piept şi răceala, ajută la eliminarea mucusului din plămâni, ţine la distanţă gripa, consolidează sistemul imunitar şi are grijă de sănătatea sistemului respirator.

Vindecă constipaţia

Un pahar de decoct de portocale consumat între mese îmbunătăţeşte peristaltismul tubului digestiv, acţionând benefic în constipaţia atonă. Totodată, se consumă şi 2-3 portocale înainte de fiecare masă, pentru accelerarea tranzitului intestinal şi pentru stimularea activităţii enzimatice la nivelul intestinului.

Decoctul de portocale intareste imunitatea

Combate durerile de cap

Prin consumul unui litru de decoct de portocale pe parcursul zilei se stimulează vărsarea bilei în duoden şi se combat migrenele biliare. De asemenea, se îmbunătăţeşte irigarea cu sânge a creierului şi se acţionează direct la nivelul sistemului nervos central, reducându-se senzaţia de durere.

Tratează infecţiile gripale

Decoctul de portocale stimulează imunitatea prin concentraţia mare de vitamina C, ameliorând  anumite simptome ale gripei precum: durerile de cap, durerile musculare, senzaţia de vertij, astenia.

Ajută la slăbit

Atât pulpa portocalei, cât şi coaja conţin substanţe ajutătoare în combaterea obezităţii, activând metabolismul şi eliminând grăsimile. Se beau câte 3 pahare pe zi, între mese. Opţional, se poate adăuga 1 lingură de miere.

Protejează inima

Pectinele din portocale sunt foarte valoroase pentru activitatea cardiacă: ele reglează colesterolul şi normalizează nivelul glucozei din sânge, ajutând şi la îmbunătăţirea irigării cu sânge a muşchiului cardiac.

loading...
Loading...