Rețete naturiste, Tratamente naturiste

Reţeta pentru SIROPUL de PELIN pe care este bine să îl avem mereu la îndemână

Siropul de pelin (Artemisia absinthium) era un leac foarte des folosit de către călugări, care îl considerau un panaceu pentru digestie.

Pelinul conţine un ulei volatil bogat în tuionă, substanţe amare (absintină, artabsină) şi azulene, flavonoizi şi derivați taninici.

Siropul de pelin, amărui şi aromat, are efecte tonice digestive, carminative (reduce balonarea) şi  laxative.

Este un remediu pe care este bine să îl avem întotdeauna la îndemână, fiind un elixir în mai multe afecţiuni. Se prepară acasă, foarte uşor, din plantă proaspătă sau uscată, astfel:

Sirop din pelin uscat

Într-un recipient de sticlă se adaugă 250 gr. de pelin uscat şi mărunţit. Peste plantă se toarnă 1 kilogram de miere de albine şi 2 litri alcool de 15%. Ingredientele se amestecă bine cu o lingură de lemn, recipientul se închide ermetic, iar conţinutul se lasă la macerat într-un loc răcoros, la întuneric, timp de 30 de zile, agitând periodic. Siropul se păstrează în frigider.

Utilizări terapeutice: îmbunătăţirea digestiei, reducerea senzaţiei de greutate ce apare după mese în fosa epigastrică, restabilirea apetitului.

Mod de administrare: câte 50 ml, cu 100 ml. apă călduţă, de 3 ori pe zi, cu 30 minute înainte de mese, timp de 3 săptămâni, cu pauză de 14 zile.

Siropul de pelin, elixir pentru digestie

Sirop de pelin proaspăt

Un borcan de 400 ml. se umple pe un sfert cu frunze fin tăiate de pelin proaspăt, iar restul, de trei sferturi, se completează cu miere lichidă. Recipientul se închide cu capac, iar conţinutul se lasă la macerat timp de 1 lună.

Utilizări terapeutice:

  • Lipsa poftei de mâncare la copii
  • Lipsa poftei de mâncare la adulţi
  • Constipaţie atonă
  • Atonie gastro-intestinală
  • Bronşită
  • Astm
  • Pneumonie.

Mod de administrare: câte 1 linguriţă de sirop, cu 15 minute înaintea meselor principale. Este indicat să nu se folosească în cure mai lungi de 21 de zile, cu 14 zile de pauză.

Precauţii, contraindicaţii

Preparatele pe bază de pelin sunt contraindicate în sarcină, alăptare, bolnavilor foarte slăbiţi, bolnavilor cu ulcer stomacal, enterocolite, hemoragii interne sau după accident vascular cerebral, celor cu dereglări psihice, alcoolicilor.

Tratamentele cu pelin nu vor fi mai lungi de 2, maximum 3 săptămâni, urmate de 10-14 zile de pauză.

loading...
Loading...