Cireșii înfloresc în lunile martie și aprilie, iar florile acestora sunt folosite frecvent în medicina populară românească ca remediu pentru menținerea sănătății.
Florile de cireș conțin acid citric, acid malic, acid cafeic, uleiuri esențiale, tanini, flavonoizi, genisteină.
Plămădeală de flori de cireș în vin
Se umple un vas de lut cu flori cu tot cu cozi (foarte important) tocate mărunt pe un fund de lemn, iar peste ele se toarnă vin alb, natural, suficient cât să le acopere.
Se lasă la macerat vreme de 3-4 săptămâni, după care lichidul se strecoară și se păstrează într-o sticlă bine închisă, la rece.
Se bea câte 1 păhărel înainte de masă:
- pentru eliminarea nisipului și pietrelor la rinichi
- contra infecțiilor urinare și renale.
Fiertură de flori de cireș
Se face o fiertură din vârfuri înflorite de ramuri de cireș, cu tot cu crenguță, care se toacă și se pun în apă fierbinte (2-3 linguri la 1 litru de apă).
Se lasă să dea un clocot, iar după ce s-a răcit, se strecoară.
• Se face gargară contra tusei și durerilor de gât.
• Se beau 2-3 căni pe zi, nu mai mult, contra diareei, infecțiilor și deranjamentelor intestinale.
Ceai din flori de cireș
Elimină excesul de lichide din corp.
Deoarece contribuie la reglarea lichidelor din corp, ceaiul din flori de cireș vizează sănătatea renală și cardiacă, favorizează funcția rinichilor și reduce riscul de hipertensiune arterială.
Este recomandat și contra simptomelor sindromului premenstrual, mai ales pentru combaterea durerilor și a inflamației.
Persoanele care suferă de obezitate pot apela la o cură cu acest ceai, deoarece reduce anxietatea care declanșează apetitul excesiv și ajută la slăbit.
Ingrediente
- 7 linguri de flori uscate de cireș (70 g)
- 1 litru de apă
Mod de preparare
Se pune la fiert apa, iar când ajunge la punctul de fierbere, se îndepărtează de pe foc, se adaugă florile uscate de cireș și se lasă la infuzat timp de 15 minute.
Se filtrează și se consumă călduț. Doar după ce infuzia s-a răcit suficient, se îndulcește cu miere, după gust.
Administrare
Un litru de ceai se împarte în 3 căni pe zi, câte una după fiecare mâncare principală. Tratamentul contra retenției de lichide se face timp de 2 săptămâni consecutive.
Precauții, contraindicații
Preparatele pe bază de flori de cireș se administrează doar cu avizul medicului pacienților care au hipotensiune (efect diuretic puternic), insuficiență renală.