Plante naturiste, Tratamente naturiste

Remedii utile cu PETALE de TRANDAFIR pentru sezonul rece

Petalele de trandafir (Rosa damascena, Rosa centifolia) au virtuți terapeutice deosebite.

Ele conțin pigmenți cu efect antioxidant și antitumoral puternic și uleiuri volatile cu efecte sedative și antiinfecțioase.

Petalele uscate de trandafir se păstrează în pungi de hârtie, în locuri foarte uscate și răcoroase.

Există o sumedenie de rețete cu petale de trandafir, atât pentru uz extern, cât și pentru uz intern. Iată  câteva din cele mai eficiente pentru această perioadă:

Amigdalită

Se prepară un amestec din părți egale de petale de trandafir (proaspete sau uscate) cu miere de albine. Amestecul se ține în gură 20-30 de minute, apoi se scuipă. Se repetă de 2 ori pe zi, timp de 3-4 zile.

Răceală, bronșită, faringită, nevroze, avitaminoză

Peste 1 linguriță de petale uscate se toarnă 1 pahar de apă clocotită. Se acoperă, se lasă la infuzat timp de 10 minute și se strecoară. Ceaiul se bea călduț.

Afecțiunile sistemului nervos

Peste jumătate de pahar de petale se toarnă 1litru de apă clocotită. Se acoperă vasul timp de 20 minute, apoi tot conținutul se toarnă în cadă. Efectul terapeutic va crește considerabil dacă se adaugă și 4-5 linguri de suc de sfeclă.

Baia cu infuzie de trandafir este excelentă pentru afecțiunile sistemului nervos, deoarece are efect de tonifiere, înlătură oboseala, anxietatea, ajută inima, curață pielea.

Mâini cu pielea crăpată și ridată

Se amestecă 2-3 pumni de petale uscate de trandafiri cu brânză moale de vaci. Se lasă produsul câteva minute, pentru ca substanțele active să se întrepătrundă, apoi se întinde cu grijă pe mâini. După 15 minute, se spală mâinile cu apă călduță.

Reumatism, răceală

• Variantă rapidă: peste 1 lingură de petale se toarnă 1 pahar de apă fierbinte, se acoperă și se lasă până la răcire.

• O mână de petale proaspete sau uscate se pun într-un vas emailat sau de sticlă. Peste flori se toarnă apă fiartă și răcită și se lasă la infuzat  5-6 ore.

– Cu infuzia obținută se fac băi calde la picioare.

– În caz de răceală: înainte de culcare, bolnavul se încalță cu șosete înmuiate în apă caldă de trandafir (infuzia) și stoarse puțin.

Conjunctivită

O lingură de petale uscate se infuzează în 200 ml. apă clocotită timp de 30 minute, apoi se strecoară și se lasă la răcit. Se șterg ochii cu infuzie, de câteva ori pe zi, iar înainte de culcare, tampoane de vată îmbibate cu infuzie se lasă pe pleoape 30 minute.

loading...
Loading...

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>