Remedii Naturiste Pentru Gingii Inflamate sau Umflate

Una dintre cele mai frecvente probleme dentare este gingivita, carcaterizată prin inflamația gingiei, structura care înconjoară baza dinților.

Ce este gingivita?

Atunci când particulele de alimente, salivă și bacteriile se acumulează  în jurul marginii gingiei, se incurajează formarea unei mase bacteriene moi, numită de către specialiști placă bacteriană.

Pe măsură ce aceste cantități de placă bacteriană cresc și pătrund între dinți, se formează cavitățile, materialul degradat din acestea formând un mediu propice pentru bacteriile deja instalate. La rândul lor, aceste cavități se pot adânci și pot provoca atât distrugerea dinților, cât și osului.

Simptomele gingivitei

Implică, predominant, modificări la nivelul gingiei. Recunoașteți gingivita după culoarea roz, roșu intens sau roșu-violaceu a gingiei, inflamația cu acumulare locală de lichid, aspectul lucios și întins, sângerare în timpul periajului și la mestecarea alimentelor, ulcerații, fisuri, sensibilitate gingivală, respirație neplăcută.

Apă cu sare

Cel mai simplu și la îndemâna remediu naturist pentru tratarea gingiilor inflamate este apa cu sare.

♣ Adăugați o linguriță cu sare într-un pahar cu apă călduță și clătiți gura timp de 30 de secunde cu acest amestec. Sarea poate fi înlocuită cu bicarbonat de sodiu sau apă oxigenată, în raport de 1:1 cu apă plată.

apa cu sare

Apa cu Sare

Aloe vera

O plantă cu adevărat miraculoasă, aloe vera și-a dovedit eficiența și în tratarea gingiilor inflamate.

♣ Plimbați pe gingii partea zemoasă a unei bucăți de aloe proaspăt ruptă și apoi clătiți gura cu apă. Acest procedeu se repetă de 3-4 ori pe zi.

Ulei de cuișoare

Antibacterian cu spectru larg de catiune, uleiul de cuișoare este antiinflamator, cu rol de anestezic local, tratând infecția și calmând durerea de gingii.

♣ Se masează gingiile cu ulei de cuișoare nediluat, de 2 ori pe zi.

Decoct cu fumăriță

Decoctul se obține dintr-o lingură de plantă uscată și mărunțită la o cană cu apă (250 ml.). Se fierb timp de 5 minute, se lasă la infuzat timp de 15 minute, se strecoară și se fac mai multe gargare și spălături locale pe zi, printre care una înainte de culcare.

Tinctură cu gale de stejar 

Tinctura se obține prin macerarea timp de 10 zile a 10 grame gale de stejar (excrecențe provocate de înțepăturile insectelor pe frunzele stejarului) introduse într-o sticlă, peste care se toarnă 100 ml. alcool de 90 de grade.

Pentru uniformizarea concentrației, sticlă se va agita zilnic, după care compoziția se strecoară, se depozitează în sticle închise la culoare, se închide și se folosește la nevoie.

♣ Se face gargară cu 10 -15 picături adăugate într-o ceașcă cu apă la temperatura camerei, frecându-se gingiile și clătind gura.

gale stejar

Gale de Stejar

Pliculeț de ceai de mușețel

Ceaiul de mușețel conține acid tanic, capabil de oprirea sângerării și oprirea inflamației, constituind un remediu naturist eficient pentru tratarea gingiilor roșii.

♣ Aplicați un pliculeț umed de ceai de mușețel pe locul dureros. Clătiți gura cu ceai de mușețel de câteva ori pe zi.

Infuzie de sunătoare

Acest tratament este indicat și pentru abcesele dentare.

♣ Două linguri cu plantă uscată se adaugă într-o cană cu apă clocotită (200 ml.), lăsându-se la infuzat timp de 20 de minute. Se strecoară și se fac mai multe gargare pe zi, după care se clateste gura cu aceeași soluție obținută prin infuzie.

 

 

2 Comments

  1. 1
  2. 2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *