Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

Remedii la Îndemână Pentru Tratarea Vânătăilor

Vânătaia sau echimoza, aşa cum este numită în termeni medicali, apare ca urmare a lezării ţesuturilor moi cu ruperea capilarelor şi scurgerea sângelui sub piele.

Iniţial, contuziile se manifestă printr-o senzaţie de arsură, urmând ca după puţin timp, chiar şi la o simplă atingere, să provoace dureri de intensitate variabilă.

Aceste dureri sunt urmate de învineţirea progresivă a epidermei şi tumefierea zonei, produse în urma hemoragiei subcutanate, urmată de închegarea sângelui. La nivelul pielii poate fi observată ca o modificare a culorii în roşu-violet, urmând ca după câteva zile, înainte de a se estompa, echimoza să se coloreze în nuanţe verzui sau galben pal.

Netratate, echimozele dispar în aproximativ 3 săptămâni, însă cu ajutorul câtorva soluţii la îndemână, vindecarea acestora poate fi grăbită.

echimoza
Genunchi cu Echimoza

Tinctură şi unguent de gălbenele

În primele 36 de ore de la producerea vânătăilor, se vor aplica comprese cu tinctură de gălbenele pe locul afectat, care vor fi ţinute cât mai mult posibil. În zilele următoare se vor face aplicaţii cu unguent de gălbenele.

În acest caz, persoanele cu sensibilitate alergică la polenul plantelor sunt sfătuite să testeze mai întâi tratamentul pe o porţiune mică de piele.

Tinctură din flori de arnică

Unul dintre cele mai eficace remedii pentru tratarea vânatăilor este tinctura de arnică (se poate găsi şi la farmacii, magazine cu produse naturiste, Plafar), preparată astfel:

În 100 ml. alcool concentrat se adaugă 20 gr. flori. Se lasă la macerat timp de 10 zile. Se aplică sub formă de comprese reci, pe vânătăi fără plagă, timp de 15 – 20 de minute. La 10 ml. tinctură se adaugă 100 ml. apă de plumb.

Decoct de rădăcini de tătăneasă

Se prepară un decoct din 4 – 5 linguri de plantă la 250 ml. apă, lăsând la fiert timp de 15 – 20 de minute, într-un vas acoperit. Remediul prezintă efecte decongestive în inflamaţii şi vânătăi.

Compresă cu tinctură din amestec de plante

La 1 litru de alcool concentrate se adaugă 50 gr. flori de arnică, 15 gr. flori de balsamină, 10 gr. flori de sunătoare,  10 gr. scorţişoară şi 10 gr. cuişoare. Se lasă la macerat timp de 10 zile, se strecoară, se diluează cu apă în părţi egale şi se aplică pe vânătaie.

Masaj cu uleiuri esenţiale

Se aplică pe vânătăi masaj cu ulei de arnică, uleiuri esenţiale de muşeţel, lavandă sau năpraznic, dizolvându-se, înainte, câte 5 – 6 picături în 100 ml. apă rece.

Frunze de varză albă

Se aplică local frunze proaspete de varză albă, spălate şi strvite pe o suprafaţă plană cu o sticlă (pentru ruperea nervurilor). După o uşoară încălzire, se  aşează în 2 – 3 straturi pe locul afectat, fixându-se cu un bandaj. Se repetă de 2 ori pe zi.

Cartof crud

Se rade un cartof crud sau se feliază. Cartoful răzuit se pune într-o bucată de tifon şi se aplică pe vânătaie.

Infuzie din plante medicinale

La jumătate de litru de apă clocotită se adaugă 2 linguri de salvie, o lingură de rozmarin şi 3 linguri de sunătoare. Se lasă la infuzat timp de 5 minute, după care se înmoaie o bucată de tifon în infuzie şi se aplică pe zona afectată.

Procedeul se repetă de câteva ori pe zi, până la reducerea vânătăii.

usturoi si ulei de masline
Emulsia cu Usturoi si Ulei de Masline Vindeca Vanataile

Emulsie cu usturoi

Se zdrobesc câţiva căţei de usturoi şi se amestecă cu jumătate de linguriţă de ulei de măsline. Emulsia obţinută se aplică peste vânătaie, de 2 ori pe zi, până la dispariţia semnelor.

Comprese reci

Imediat după incident, se aplică o compresă rece pe vânătaie (ex: o pungă de legume congelate). Pe zona afectată se poate aplica şi gheaţă, de câteva ori pe zi, timp de 25 – 30 de minute pe sesiune.

Este indicat ca gheaţa sau punga cu alimente congelate să fie înfăşurată într-o cârpă curată de bumbac, şi nu aplicată direct pe piele.

Amestec din ceapă, cartof şi miere

O ceapă mică şi curăţată se mărunţeşte bine, iar cartoful curăţat se dă pe răzătoare. Înr-un castron se amestecă ceapa, cartoful şi mierea cu o lingură de lemn, se aşează într-un tifon şi se aplică direct pe vânătaie, fixându-l cu ajutorul unui bandaj.

Se lasă să acţioneze timp de 30 – 40 de minute. Procedeul se repetă de 2 ori pe zi, timp de 5 zile.

Oţet de mere

Se aplică pe vânătăi comprese cu oţet de mere, care se lasă să acţioneze aproximativ o oră.

Cataplasme cu pătrunjel

Se strivesc frunze de pătrunjel şi ţelină (spălate), amestecate cu puţin untdelemn şi puţină sare. Pasta obţinută se întinde pe vânătaie, acoperind zona cu un pansament. Se repetă de 2-3 ori pe zi.

1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *