Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

Remedii din natură pentru BILA LENEȘĂ – dischinezia biliară

Bila leneşă se traduce prin digestia dificilă cauzată de probleme în eliberarea bilei, care facilitează digestia.

Greaţa, gustul amar, balonarea şi starea generală de indispoziţie pot fi consecinţele unei diete nepotrivite atunci când o persoană se confruntă cu bilă leneşă.

Bila leneşă – cauze şi simptome

Afecţiunea apare ca o urmare a dereglării mecanismului de eliminare a bilei în duoden. De regulă, aceasta se datorează funcţionarii necorespunzătoare a veziculei biliare, sfincterului sau canalului coledoc – cel prin  care bila circulă de la vezica biliară la duoden.

Atunci când se confruntă cu o masă bogată în grăsimi, vezica biliară lucrează suplimentar, eliminând în tubul digestiv o cantitate mai mare de bilă pentru a uşura digestia.

Există, însă, cazuri în care un astfel de efort este prea mare, consecinţa fiind blocarea bilei, care nu se mai elimină, moment în care digestia se desfăşoară greoi, provocând simptome ca:

→ Dureri în partea dreaptă a abdomenului, sub nivelul coastelor

→ Gust amar, greţuri, vărsături de tip biliar (senzaţie de amăreală în gură)

→ Arsuri în partea superioară a abdomenului cuprinsă între coaste şi ombilic

→ Lipsa poftei de mâncare, balonări

→ Iritabilitate crescută, astenie fizică sau intelectuală

media121
Bila Lenesa, Cauzata de Digestia Dificila

Pentru stimularea secreţiei sucului biliar şi eliberarea acestuia din colecist, se poate interveni cu remedii naturiste eficiente, care ‘’hărnicesc bila’’:

Ceai de păpădie

Păpădia este una dintre plantele cele mai indicate în această afecţiune. Vindecătorii populari o consideră poate cea mai eficientă pentru drenarea hepatică şi eliberarea bilei în circuitul digestiv, fiind un minunat stimulent al activităţii ficatului.

Se amestecă 10 gr. (2 linguriţe) de plantă uscată (partea aeriană alcătuită din frunze) şi 250 ml. apă (o cană). Se dă totul în clocot, după care se lasă la infuzat, în repaus, timp de 10 minute. La final, se strecoară. Pentru cei care nu e împacă cu gustul, ceaiul se poate îndulci doar cu miere de albine.

♣ Se administrează 2 căni pe zi, una dimineaţa, pe stomacul gol, şi una seara înainte de culcare, în cură de 3 săptămâni.

Pulbere de cimbru şi anghinare

Un remediu eficient împotriva bilei leneşe este cura cu pulbere de cimbru şi anghinare.

♣ Se prepară un amestec din cantităţi egale de pulbere de cimbru şi de anghinare. Din acest amestec se ia câte o linguriţă rasă, de 3 ori pe zi, cu 15 minute înaintea meselor principale, în cură de 3 săptămâni, urmate de 1 săptămână pauză.

Ulei de măsline şi suc de lămâie

Pentru a facilita eliminarea secreției biliare şi pentru a dizolva calculii biliari, se recomandă cura cu ulei de măsline şi suc de lămâie.

♣ Se amestecă 2 linguri de ulei de măsline presat la rece cu 2 linguri de suc proaspăt de lămâie, preparatul administrându-se  în fiecare dimineaţă, pe stomacul gol, timp de o lună. După administrarea preparatului, pacientul va sta culcat pe partea dreaptă timp de 30 de minute.

♣ Un alt preparat eficient este şi cel obţinut prin combinarea în cantităţi egale de ulei de măsline, de miere de albine şi de suc de lămâie. Se ia câte o lingură de preparat, de 3 ori pe zi, înainte de mesele principale, cura continuându-se până la consumul a 600 ml. de ulei.

ulei de masline cu suc de lamaie
Uleiul de Masline si Lamaile Ajuta la Eliminarea Secretiei Biliare

Tinctură de gălbenele

Tratamentul cu tinctură de gălbenele are efect antiinflamator asupra colecistului, normalizând secreţia de bilă şi ajutând la vărsarea ei în duoden. Are efecte de stimulare a digestei.

♣ Se administrează câte 1 linguriţă de tinctură de gălbenele, diluată în apă, cu 20 de minute înainte de fiecare masă, în cură de 3 săptămâni.

Suc de grapefruit

Sucul proaspăt de grapefruit are un efect puternic de deblocare a colecistului, stimulând vărsarea bilei în duoden. Se obţine prin simpla stoarcere, cu clasicul dispozitiv manual sau cu cel electric. Pentru efecte terapeutice maxime, sucul se stoarce cu cel mult 2 ore înainte de a fi băut (se păstrează la temperatura camerei).

♣ Se consumă câte 1 pahar (200 ml.) de suc de grapefruit, cu jumătate de oră înainte de fiecare masa principală, timp de 30 de zile. Curele cu suc de grapefruit se pot repeta de 2-3 ori pe an.

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *