Remedii cu frunze de DAFIN pentru imunitate, răgușeală, gripă, bronșită, boli ale articulațiilor

Dafinul (Laurus nobilis) are, pe lângă rolul său de condiment, valoare de medicament.

Frunzele de dafin conțin antioxidanți, vitamine și acid folic, calciu, potasiu, magneziu, cupru, fier, seleniu și zinc.

Au proprietăți antiseptice, antiinflamatorii, antibacteriene, expectorante și antivirale, și pot fi fi folosite cu succes în tratamentul bolilor specifice sezonului rece.

Imunitate scăzută

Se adaugă 10 g de frunze de dafin, rupte în bucăți mici, în 300 ml. apă fierbinte, se aduc până la punctul de fierbere și se lasă pe foc timp de 5 minute. Se toarnă într-un termos și se lasă la infuzat timp de 3 ore, apoi se strecoară.

  • Se bea cu înghițituri mici, câte 1 lingură, pe tot parcursul zilei. Se vor face cure de 3 zile, cu o pauză de 2 săptămâni între cure.

Infuzia se prepară zilnic și se bea proaspătă, nu se păstrează pentru a doua zi. Persoanele predispuse la constipație trebuie să includă în dietă produsele pentru ȋmbunătățirea digestiei: sfeclă, prune, pâine de graham.

Răgușeală, pierderea vocii, infecții ale gingiei 

Se adaugă 10 frunze de dafin într-o cană de apă clocotită. Se lasă la răcit, apoi se strecoară.

  • Cu maceratul rezultat se face gargară și clătiri ale gurii. Tratamentul este mai eficient dacă este repetat de 3 ori pe zi, până la ameliorare.

Gripă, bronșită

Acest macerat scade febra, elimină durerile de cap și ajută la o refacere rapidă.

  • Se adaugă coaja de la 1 portocală și 4 frunze de dafin într-un litru de apă. Se lasă la macerat pentru 4 ore, după care se filtrează totul și se bea pe stomacul gol, în mai multe reprize (în loc de apă).

Bronșită

Frunzele de dafin acționează ca un expectorant.

  • Câte 1 lingurită de frunze de dafin zdrobite amestecate cu frunze de salvie și eucalipt se fierb timp de 10 minute în 500 ml. de apă (acoperită cu capac) pe un foc mic. Se bea decoctul strecurat, călduț, câte 2 linguri la fiecare 2 ore, de 5 ori pe zi.

Boli ale articulațiilor

O frunză mare de dafin (sau 2-3 mai mici) se rupe în câteva bucăti și se râşneşte ȋmpreună cu 3 cuișoare, câte 1 lingură de semințe de in, de mărar, coriandru și chimen.

  • Din acest amestec se ia jumătate de linguriță, care se pune în mâncare sau se bea cu apă, în timpul meselor, de 2 ori pe zi. Efectul apare în 2 săptămâni. Articulațiile capătă o mobilitate mai bună, se diminuează durerile.

Acest remediu nu se recomandă bolnavilor cu tensiune mică, gastrită, ulcer gastric sau duodenal, cancer la rinichi și coagulabilitatea sângelui scăzută.

Precauții, contraindicații

Dafinul este contraindicat în sarcină alăptare, când urmează o intervenție chirurgicală. Persoanele care iau medicamente antidiabetice vor folosi cu precauție preparatele pe bază de dafin.

loading...
Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *