Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

Răceala și mitul părului ud: Frigul nu ne îmbolnăvește, dar ne face mai sensibili la viruși și bacterii, explică specialiștii

Aproape toată lumea a auzit măcar o dată avertismentul: nu ieși afară cu părul ud, în special pe timp de iarnă. Acesta provine din teama că frigul prea mare ne poate predispune la îmbolnăvire. – o firmație care nu este neapărat falsă, însă motivele sunt mai complicate decât par la prima vedere, scrie The Washington Post.

Răceala comună, gripa și alte boli respiratorii, inclusiv Covid-19, sunt cauzate de viruși. Unele infecții ale sinusurilor sunt cauzate de bacterii. Acești germeni se răspândesc, de obicei, prin inhalarea picăturilor respiratorii și a particulelor de la persoanele bolnave. Poți să te îmbolnăvești dacă mănânci sau bei după o persoană bolnavă, fapt deja bine cunoscut, însă mai puțin știut este faptul că doar atingerea suprafețelor contaminate și apoi a ochilor, nasului sau a gurii poate avea același efect.

Însă în toate aceste situații, nu frigul este cauza reală: „Nu poți răci doar dacă ieși afară în frig”, a declarat Sean O’Leary, președintele Comitetului pentru boli infecțioase al Academiei Americane de Pediatrie.

Totuși, vremea de iarnă poate crea un mediu mai plăcut pentru germeni – atât în exterior, cât și în interiorul corpului nostru. Unele sugerează că temperaturile scăzute pot ajuta virusul gripal să supraviețuiască mai ușor, de exemplu.

De asemenea, temperaturile scăzute ne pot afecta sistemul imunitar, făcându-ne mai sensibili atunci când suntem expuși la germeni.

Un studiu din 2018 a descoperit că zona din interiorul vârfului fiecărei nări conține receptori care pot detecta bacteriile inhalate. Sistemul imunitar trimite apoi un roi de bule mici, cunoscute sub numele de vezicule extracelulare, în mucusul din nas pentru a ucide bacteriile înainte ca acestea să aibă șansa de a provoca o infecție. Într-un alt studiu, din 2022, cercetătorii au descoperit că un proces similar are loc în cazul virușilor – și că, cel mai important, atunci când nasul răcește, capacitatea sa de a îndeplini această funcție poate fi diminuată.

Totalitatea cercetărilor arată că „susceptibilitatea noastră la o infecție virală se dublează pe măsură ce temperatura scade, chiar și cu numai 5 grade” Celsius, a declarat Benjamin Bleier, director de la autorul principal al ambelor studii.

Hipotermia – o scădere semnificativă a temperaturii corpului cauzată de expunerea prelungită la frig extrem – poate, de asemenea, să suprime sistemul imunitar.

„Nu mi-aș face atâtea griji dacă aș ieși afară cu părul ud”, adaugă cercetătorul. „M-aș preocupa mai degrabă să mă asigur că sunt protejat de lucrurile despre care știm că pot fi foarte grave”, în special prin vaccinarea împotriva coronavirusului, a virusului gripal și a virusului sincițial respirator sau RSV.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *