Puterea Aromaterapiei: Uleiurile Esențiale Acționează Direct Asupra Organelor Bolnave

Uleiurile esențiale, unul dintre cele mai prețioase daruri oferite de natură, au o concentrație de 50 de ori mai puternică decât cea a ierburilor din care s-au extras esențele.

În scop terapeutic, proprietățile pe care uleiurile esențiale le dețin acoperă o gamă foarte variată, motiv pentru care sunt întrebuințate pentru relaxarea mușchilor, reglarea digestiei, stimularea circulației sanguine, regenerarea celulelor bolnave, întărirea imunității, refacerea metabolismului.

Ce este aromaterapia?

Aromaterapia este studiul științific și arta tratării bolilor cu esențe extrase din plante. O metodă alternativă de tratare sau de ameliorare a afecțiunilor cu ajutorul esențelor uleioase aromatice extrase din plantele cultivate natural.

Întrucât nu privește doar corpul pacientului, ci și mintea și sufletul acestuia, acest tip de terapie este cunoscut sub denumirea de terapie holistică.

Cei care au descoperit proprietățile vindecătoare ale anumitor uleiuri esențiale, încă de acum mii de ani, au fost chinezii, însă cel care a patentat denumirea de aromaterapie, în anul 1926, a fost francezul René Maurice Gatte Fossé.

Ce sunt uleiurile esențiale?

Uleiurile esențiale sunt substanțele aromatice derivate din plante, distilarea la abur fiind cea mai comună metodă de extracție. Pot fi extrase atât din flori, frunze, fructe, cât și seminț, rădăcini sau rășină.

Au un grad înalt de concentrație, care, în contact cu aerul, se evaporă instantaneu, nu sunt solubile în apă, însă pot fi diluate cu uleiuri grase, lapte, smântână și miere.

Cum acționează uleiurile esențiale?

S-a demonstrat faptul că uleiul esențial declanșează procesul de regenerare a plantei, similar sângelui în corpul uman.

Sângele și uleiul esențial conțin compuși de tipul hormonilor, cu rol declanșator al procesului de regenerare. Mai mult decât atât, similitudinea nu se oprește aici, structura chimică a uleiurilor esențiale fiind asemănătoare cu cea a celulelor din corpul uman.

Aromaterapie

Aromaterapia Ingrijeste Corpul, Mintea si Sufletul

Astfel se explică faptul că aceste mici molecule sunt acceptate instantaneu de organism. Spre exemplu, aplicate pe talpă, moleculele esențiale vor începe a călători prin întreg organismul, în doar câteva minute, destinația finală fiind organul afectat. Odată ajuns la organul aflat în suferință, uleiul esențial pătrunde în interiorul celulei, schimbând informația greșită la nivel de ADN. Efectele finale constau în stimularea secreției de anticorpi, neurotransmițători, enfine, hormoni și enzime.

Cui îi este indicată aromaterapia?

Aromaterapia este recomandată pentru tratarea durerilor cotidiene, caracteristice fiecărei grupe de vârste. Întrucât este recomandată ca tratament autoaplicabil, se va achiziționa o carte corespunzătoare și se vor respecta cu strictețe rețetele indicate.

Uleiurile esențiale sunt remedii naturale extrem de eficiente, iar dozarea și utilizarea lor implică același procedeu ca și în cazul medicamentelor.

În ceea ce privește femeile însărcinate sau copiii nou născuți, există rețete terapeutice de care pot beneficia, însă doar după o discuție și recomandare din partea medicului, terapeutului.

Posibilități de utilizare ale uleiurilor esențiale

1. Ca adaos în baie – ca de exemplu, băile de picioare cu adaos de iarbă de lămâie și rozmarin; în caz de răceli și dereglări ale circulației, sunt recomandate băile calde la picioare cu pin de munte și angelica (Angelica arhangelica), care dețin un efect recuperator

2. Ca uleiuri de masaj – dizolvate în uleiuri grase, acestea sunt absorbite în cel mai scurt timp în piele, după care, prin vasele de sânge și în cele din urmă, la organele bolnave: spre exemplu, cimbrișorul atrage intestinele, tarhonul și rozmarinul atrăgând vezica biliară

3. Aplicate prin masaj – uleiurile esențiale au proprietatea de anula blocaje și încordări, îmbunătățind circulația sangvină și calmând durerile. Efectele constau în relaxare, echilibru și stabilitate. Cel mai recomandat este masajul aromatic pentru picioare, deoarece acolo se află cele mai multe zone reflectogene, aflate într-o bună legătură cu organele interne.

4. Sub formă de inhalații – punând câteva picături într-o batistă sau 3 picături într-un vas cu apă clocotită; cele recomandate sunt cele de eucalipt, anason și mentă, grație proprietăților expectorante; uleiurile esențiale pot fi utilizate prin pulverizare, răspândite în aer cu ajutorul unui pulverizator

5. Ca gargară – pentru clătirea gurii, după periajul zilnic

6. Sub formă de comprese și cataplasme – cele fierbinți relaxează și destind, iar cele reci sunt indicate în caz de insolații, dureri de cap, febră sau inflamații.

Uleiuri esențiale de bază în medicina naturistă

♣ Lavandă – antiviral, antibacterial, sporește imunitatea

♣ Mușețel – antiinflamator, antialergic, digestiv, relaxant, antidepresiv

♣ Măghiran – antispasmodic, antiinflamator, antiseptic

♣ Rozmarin – diminuează durerile acute, stimulează și fluidizează circulația sanguină

♣ Chiparos – antiinflamator, efect lavativ, stimulează și fluidizează circulația sanguină

♣ Mentă – digestiv, antiseptic, eliberează simțurile

♣ Eucalipt – antiviral, antibacterian, tonifiant, efect laxativ

♣ Scorțișoară – antibacterian, antiviral, tonifiant

loading...
Loading...

3 Comments

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *