Dincolo de dimensiunea sa spirituală şi magică, busuiocul (Ocimum basilicum) are proprietăţi vindecătoare deosebit de importante, prevenind şi tratând afecţiuni şi boli diverse.
Busuiocul este folosit în fitoterapie graţie acţiunii sale antiseptice, carminative, galactogoge, antiemetice, diuretice, antiinflamatoare, antifungice şi febrifuge.
Pulberea de busuioc
Unul dintre preparatele eficiente din busuioc este pulberea, obţinută prin măcinarea cu râşniţa electrică de cafea a inflorescenţelor de busuioc uscate, urmată de o cernere prin sită. Se ţine vreme de câteva minute sub limbă, după care se înghite cu apă.
De asemenea, pulberea de busuioc poate fi găsită în magazinele cu profil naturist şi în Plafaruri.
Busuioc + Miere + Polen – Alungă oboseala cronică
Pulberea de busuioc tonifică sistemul nervos, are acţiune antidepresivă, ajutând la relaxarea şi la refacerea rapidă, din punct de vedere psihomental.
♣ Se amestecă 4 linguri de pulbere fin măcinată de busuioc cu 12 linguri de miere şi 4 linguri de polen proaspăt. Se iau câte 4-6 linguriţe de amestec, în cure de 10 zile, cu pauză de 5 zile, după care tratamentul se poate repeta.
Busuioc + sunătoare – Îndepărtează anxietatea şi pesimismul
În urma aplicării tratamentului cu busuioc de către terapeuţi, s-a demonstrat că planta îndepărtează axietatea şi pesimismul, stabilizând emoţiile, facilitând o mai bună exprimare a sentimentelor şi a individualităţii în general. Tratamentul este foarte eficient împotriva stărilor de depresie, depresie anxioasă, nevroze, astenie şi melancolie.
♣ Se prepară un amestec din proporţii egale de pulberi de busuioc şi de sunătoare. Se ia câte o linguriţă de preparat, de 4-6 ori pe zi, timp de 8 săptămâni, urmate de 2 săptămâni de pauză, după care cura se poate relua.
Busuioc + ulei esenţial – Elimină durerile de cap
Prin efectul de îmbunătăţire a circulaţiei cerebrale, prin deblocarea colecistului şi a tranzitului intestinal, busuiocul elimină durerile de cap, apărute în urma oboselii, hipotensiunii, fiind, totodată, un remediu recomandat în migrenele biliare (colecist hipoton) sau în durerile de cap asociate cu constipaţia.
♣ Se ia o linguriţă de pulbere de busuioc, în care se pune o picătură de ulei esenţial de busuioc. Remediul se administrează zilnic, până la ameliorare.
Busuioc + ulei esenţial – Distrug infecţiile bacteriene
Rinita cronică şi sinuzita pot fi ameliorate cu ajutorul busuiocului. Principiile active ale plantei ajută la decongestionarea căilor respiratorii superioare, la eliminarea infecţiilor bacteriene şi la recăpătarea simţului olfactiv.
♣ Se ia câte o linguriţă de pulbere de busuioc, în care se pune o picătură de ulei esenţial de busuioc, de 3-4 ori pe zi, într-o cură de 14 zile.
Busuioc – Tratează indigestia, balonarea, stările de greaţă
Tratamentul ajută la eliminarea stărilor de greaţă, fiind util şi contra indigestiei, balonării, colicilor abdominale. Uleiul volatil din plantă acţionează la nivelul papilelor gustative şi al sistemului nervos central, favorizând secreţia de salivă şi de sucuri gastrice, eliminând, astfel, inapetenţa, dispepsia şi flatulenţa.
♣ Se administrează câte un sfert-o jumătate de linguriţă de pulbere de busuioc, de 4-6 ori pe zi, până la dispariţia simptomelor specifice.
Busuioc + ulei esenţial – Tratează toxinfecția alimentară şi diareea
Tratamentul distruge majoritatea bacteriilor care produc toxinfecţiile alimentare şi diareea, printre care Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Yersinia enterocolitica.
♣ Se ia câte o linguriţă de pulbere de busuioc, în care se pun 1-3 picături de ulei esenţial de busuioc, de 3-4 ori pe zi, până la vindecare.
Precauţii
Deşi este foarte rar întâlnită, alergia la administrarea internă a busuiocului poate produce catar respirator, senzaţie de sufocare sau deranjamente gastro-intestinale. Prin urmare, înainte de inceperea tratamentului, se va lua o cantitate foarte mică de plantă sau de ulei volatil, iar dacă în 4 ore nu apare nici un simptom de alergie, se poate continua administrarea normală.